Estetska korekcija nosa - rinoplastika

Rinoplastika je estetski zahvat kojim kreiramo znatno ljepši i elegantniji izgled nosa. Oblik i veličina nosa prilagođavaju se proporcijama lica, čime ono poprima znatno skladniji i profinjeniji izgled. U slučaju otežanog disanja na nos, uz estetsku korekciju izvodimo i funkcionalnu operaciju nosa odnosno septoplastiku.

 

Korekcija nosa prije i poslije zahvata

S više od 5000 uspješno izvedenih rinoplastika i isto toliko zadovoljnih pacijenata, dr. Rajko i dr. Dinko Tončić odgovorno tvrde: „Gotovo svaki estetski nesavršeni nos može se učiniti ljepšim, a izgled lica skladnijim.“

Ocijenjeno: 4.8/5
na temelju 40 korisničkih recenzija Poliklinika dr. Tončić

PROVJERENE I USAVRŠENE METODE OPERACIJE NOSA

Profinjene vještine naših kirurga omogućuju kreiranje elegantnijeg nosa prirodnog izgleda, koji je u skladu s ostatkom Vašeg lica. Pažljivo slušanje Vaših želja i poznavanje niza različitih operativnih metoda, omogućuju nam postizanje optimalnih i željenih rezultata u svakom individualnom slučaju.

Dr. Rajko i dr. Dinko Tončić su usavršili moderne metode rinoplastike , neke su i samostalno razvili te ih prilagodili individualnim potrebama svakog pacijenta. U sklopu naše poliklinike uspješno vršimo sljedeće zahvate na nosu:

Jedan od najčešćih problema koji narušavaju estetiku lica jest prevelik nos, koji se svojom veličinom u svim dimenzijama ne uklapa u ostatak lica. U sklopu standardne estetske korekcije nosa se u određenoj mjeri gotovo uvijek smanjuje veličina nosa, kako bi se nos svojom proporcijom uklopio u ostale dijelove lica te time postigao prirodan i elegantan izgled. Ovaj zahvat zove se i redukcijska rinoplastika, a u sklopu naše poliklinike izvodi se zatvorenom tehnikom (zatvorena rinoplastika) pomoću dva mala reza s unutrašnje strane nosnica, koji omogućuju pristup koštanom i hrskavičnom dijelu nosa.

Široki nos podrazumjeva široki koštani dio nosa, tzv. dorzum, široke nosnice ili oboje. Širok koštani dio nosa i nosnice izraženije su značajke etničkih noseva, odnosno kod afroamerikanaca ili azijata, no taj estetski problem je u određenom broju izražen među svim pacijentima. Tako se nerijetko u sklopu estetske korekcije nosa sužava koštani dio nosa kako bi se suzio nos u pogledu sprijeda, a time postigao i profinjeniji izgled nosa. Kada govorimo o širokim nosnicama, taj zahvat često se naziva i korekcija baze nosa, a podrazumijeva uklanjanje viška mekog tkiva i kože te postavljanje nosnica u novu poziciju prema Weir metodi.

Najčešći problem koji se korgira estetskom korekcijom nosa je koštana grbica na dorzumu nosa koja narušava profil nosa, a samim time i cijeli izgled lica. Izražena grbica ili manje neravnine na nosu u najvećem broju slučajeva su primarni fokus rinoplastike nosa, a ova vrsta korekcije svrstava se u jedno od najjednostavnijih i najefikasnijih korekcija nosa. Zatvorenom rinoplastikom se odstranjuje izraženi koštani dio na dorzumu nosa ili se finim rašpicama ravnaju manje neravnine na nosu kak bi se postigao ravan ili, posebice kod žena, blago konveksan profil nosa.

Nepovoljne anatomske karakteristike alarnih i gornjih lateralnih hrskavica, zadebljana koža vrška te potkožna tkiva često su uzrok širokog nosnog vrška. Ovakav nosni vršak često se naziva i bulbozan vršak, a može se korigirati u sklopu kompletne rinoplastike ili tijekom operacije nosnog vrška. Ukoliko se radi o manjoj korekciji, zatvorenim pristupom se stanjuju alarne hrskavice te postavlja šav u nosni vršak kako bi se on suzio te kako bi se postigla bolja definicija vrška. Kod složenijih korekcija nosnog vrška indiciran je otvoreni metoda, tzv. otvorena rinoplastika, kako bi se omogućio veći pristup potkožnom strukturama.

Još jedna metoda s kojom smo dotaknuli sam vrh moderne kirurgije nosa, a koju smo i sami unaprijedili, jest podizanje visećeg, odnosno tzv. kolabiranog nosnog vrška, ugradnjom hrskavičnog implantata s ušne školjke.

Relativno je velik broj ljudi koji se žale na viseći nosni vršak. Radi se o nepravilnosti koja može prilično narušiti estetski izgled nosa, a pri čemu je kut između nosnog vrška i gornje usne oštar. Ovakva nepravilnost može biti prirodnog porijekla, a može biti i posljedica neprimjereno izvedene estetske ili funkcionalne operacije nosa.

Kako bismo nosni vršak učvrstili, poduprijeli i na kraju postigli željenu visinu potreban nam je potpora u području baze nosa, kako bi se podigao vršak nosa. Kao potpora nosnom vršku dugo su se koristili umjetni materijali poput silikona, medpora itd., koji zbog brojnih nedostataka nisu prihvatljivi.
Jedna od rijetkih pouzdanih metoda koja nam danas stoji na raspolaganju za korekciju visećeg nosnog vrška je ugradnja hrskavičnog implantata s ušne školjke. Radi se o relativno malom, ali za estetskog kirurga zahtjevnom zahvatu kojeg često kombiniramo i s drugim tehnikama operacije nosa. Prilikom ovog zahvata hrskavicu s uške pacijenta oblikujemo te je ugrađujemo u bazu nosa, kao potporu za vršak.

U području uške ostaje minimalan ožiljak, koji se nalazi iza uha te je zbog toga i neprimjetan. Nakon razdoblja oporavka, na samoj uški se ne vide nikakvi tragovi operacije. Uška zadržava identičan izgled kao i prije operacije, jer hrskavicu uzimamo iz područja gdje se njezin nedostatak ne primjećuje te nije relevantan za izgled uške.

U području nosa također nema ožiljka ili su oni prikriveni s unutarnje strane nosa.

Mnogi pacijenti godinama pate zbog narušenog izgleda i funkcije nosa izazvanih ozljedama. Korekcije ozlijeđenih, boksačkih i lomljenih nosova možemo svrstati među najzahtjevnije operacije nosa, ali one za nas istovremeno predstavljaju i najveći izazov.

Dr. Tončić i njegov kirurški tim i u ovom području kirurgije nosa imaju iznimno iskustvo. U ovom području se često susrećemo s iskrivljenim nosovima, sa slomljenim nosnim septumima, s kolabiranim nosnim vršcima te s višestruko lomljenim nosnim kostima.

U rješavanju ovakvih deformacija koristimo se najčešće kombinacijom osnovnih metoda korekcije nosa s korekcijama nosnih septuma ili implantacijom hrskavice s uha radi podizanja nosnog vrška i sl. U svakom slučaju, tu se radi o složenim zahvatima koji čine vrhunac kirurgije nosa te zahtijevaju iznimnu vještinu i znanje estetskog kirurga.

Estetske i funkcionalne operacije nosa danas su puno učestalije nego prije, kao i broj liječnika koji ih izvodi. Iz navedenog razloga je učestalija i pojava neuspjelih ili tek djelomično uspjelih korekcija nosa, često izvedenih od strane manje iskusnih kirurga ili od kirurga koji za ovaj zahvat nisu usko specijalizirani te ga ne izvode redovito.

Zbog toga smo se tijekom niza godina imali prilike usavršiti i u području tzv. revizijskih rinoplastika, odnosno reoperacija nosa.

Reoperacije nosa, odnosno revizijske rinoplastike, su dakle izrazi koji se koriste za korekcije već operiranih noseva. Radi se o zahvatima koji su tehnički mnogo zahtjevniji od inicijalne operacije nosa te od naših estetskih kirurga zahtijevaju veliko iskustvo i bogat izbor različitih metoda.

S revizijskim rinoplastikama imamo vrlo veliko iskustvo te pouzdano možemo procijeniti kakve su mogućnosti i realna očekivanja u konkretnom slučaju

Mnogi pacijenti godinama pate zbog narušenog izgleda i funkcije nosa izazvanih ozljedama. Korekcije ozlijeđenih, boksačkih i lomljenih nosova možemo svrstati među najzahtjevnije operacije nosa, ali one za nas istovremeno predstavljaju i najveći izazov.

Dr. Tončić i njegov kirurški tim i u ovom području kirurgije nosa imaju iznimno iskustvo. U ovom području se često susrećemo s iskrivljenim nosovima, sa slomljenim nosnim septumima, s kolabiranim nosnim vršcima te s višestruko lomljenim nosnim kostima.

U rješavanju ovakvih deformacija koristimo se najčešće kombinacijom osnovnih metoda korekcije nosa s korekcijama nosnih septuma ili implantacijom hrskavice s uha radi podizanja nosnog vrška i sl. U svakom slučaju, tu se radi o složenim zahvatima koji čine vrhunac kirurgije nosa te zahtijevaju iznimnu vještinu i znanje estetskog kirurga.

OTEŽANO DISANJE NA NOS

Operacija nosnog septuma je jedan od vrlo bitnih segmenata u kirurgiju nosa. Prije svega moramo utvrditi potrebu za operacijom septuma. Operaciji septuma pristupamo iz dva razloga.

Prvi je otežano disanje na nos uzrokovano devijacijom nosnog septuma. Ovom prilikom bismo naglasili da ne postoji nosni septum koji je savršeno ravan. Ono što moramo ustanoviti prilikom preoperacijskog pregleda je da li je septum toliko deformiran da u značajnoj mjeri zatvara nosne šupljine ili ipak nije. Ukoliko nije, uzrok otežanom disanju moramo tražiti u drugim bolestima, kao što su npr. alergija, nealergijski rinitis itd., jer kod takvih pacijenata samom operacijom nosa nećemo riješiti glavni problem, a to je otežano disanje na nos.

RINOSKOLIOZA (KOSI NOS, ODNOSNO NOS POMAKNUT U STRANU)

Drugi razlog za operaciju nosnog septuma je estetska korekcija nosa. Ukoliko je nos asimetrično položen na licu, odnosno nije u centralnoj poziciji, već „ide“ u jednu stranu, najčešće je jedan od glavnih uzroka takvoj deformaciji nosa nepravilan i deformirani nosni septum, koji čitav vanjski nos „vuče“ u jednu stranu.

Kako bismo ovakav nos vratili u centralnu poziciju, uz standardnu estetsku operaciju nosa, najčešće moramo i nosni septum vratiti u središnji položaj. U ovakvim situacijama kombiniramo standardnu estetsku operaciju nosa s korekcijom nosnog septuma.

Jedan od zahtjeva koji već dugi niz godina u našoj poliklinici pod vodstvom Dr. Rajka Tončića vrlo uspješno rješavamo je i korekcija tzv. „etničkog“ nosa. Radi se najvećim dijelom o pacijentima crne rase i pacijentima azijskog porijekla, kod kojih je anatomija nosa specifična. Kod njih je slabije izražen koštani dio nosa, dok je nosni vršak viseći, odnosno vrlo mekan, a nosnice su široke.

Viseći ili mekani nosni vršak je nepravilnost koja može prilično narušiti estetski izgled nosa, a pri čemu je kut između nosnog vrška i gornje usne oštar. Vršak je kolabiran i mekan te mu nedostaje prirodna, hrskavična potpora.

Kako bismo nosni vršak učvrstili, poduprijeli i na kraju postigli željenu visinu, potrebna nam je potpora u području baze nosa kako bi se podigao i ojačao vršak nosa. Kao potpora nosnom vršku dugo su se koristili umjetni materijali poput silikona, medpora itd., koji zbog brojnih nedostataka nisu prihvatljivi.

Jedna od rijetkih pouzdanih metoda koja nam danas stoji na raspolaganju za korekciju visećeg nosnog vrška je ugradnja hrskavičnog implantata s ušne školjke. Radi se o relativno malom, ali za estetskog kirurga zahtjevnom zahvatu kojeg kombiniramo i s drugim tehnikama operacije nosa. Prilikom ovog zahvata hrskavicu s uške pacijenta oblikujemo te je ugrađujemo u bazu nosa, kao potporu za vršak.

U području uške ostaje minimalan ožiljak, koji se nalazi iza uha te je zbog toga i neprimjetan. Nakon razdoblja oporavka, na samoj uški se ne vide nikakvi tragovi operacije. Uška zadržava identičan izgled kao i prije operacije, jer hrskavicu uzimamo iz područja gdje se njezin nedostatak ne primjećuje te nije relevantan za izgled uške.

U ovakvih se pacijenata, osim oslabljenog i visećeg nosnog vrška, često uočava i slabije izraženi koštani dio nosa – tzv. rinolordoza, koja za njih često predstavlja veliki nedostatak te takav nos povećavamo, odnosno nadomještamo slabije izraženi koštani dio nosa.

Ovakav slabije izraženi koštani dio u većini slučajeva nadomještamo uzimanjem koštanog implantata s kosti zdjelice. Koštani implantat formiramo prema potrebi te ga ugrađujemo u područje koštanog dijela nosa, gdje nadopunjava prirođeni nedostatak kosti. U području s kojeg uzimamo koštani implantat ostaje minimalan ožiljak.

Radi se o operaciji koja je tehnički zahtjevna za estetskog kirurga, ali bismo je po opsegu također mogli svrstati u manje zahvate. Ovakvim postupkom rješavamo problem slabije razvijenog koštanog dijela nosa, odnosno rinolordoze, najčešće u pacijenata crne ili žute rase, ali i u pacijenata bijele rase, gdje je ova pojava rjeđa.

U sklopu korekcije tzv. „etničkog“ nosa, kod pacijenata s širom nosnom bazom, odnosno širim nosnicama, a posebno kod pacijenata crne rase, često imamo zahtjeve da se široka baza nosa, tj. široke nosnice suze. Spomenuti nedostatak vrlo uspješno rješavamo relativno jednostavnom metodom, koja se često kombinira i s ostalim tehnikama estetske korekcije nosa.
Kod velikog broja pacijenata navedene metode međusobno kombiniramo te njihovom primjenom uspijevamo kreirati pravilan i lijep nos koji je u skladu s proporcijama lica.

Mogli bismo reći da je korekcija tzv. „etničkog“ nosa još jedna u nizu tehnika koje vrlo uspješno primjenjujemo već dugi niz godina u okviru naše poliklinike.

U manjeg dijela pacijenata uočavamo i slabije izraženi koštani dio nosa – tzv. rinolordoza, koja za njih često predstavlja veliki nedostatak te takav nos povećavamo, odnosno nadomještamo slabije izraženi koštani dio nosa.

Ovakav slabije izraženi koštani dio u većini slučajeva nadomještamo uzimanjem koštanog implantata s kosti zdjelice. Koštani implantat formiramo prema potrebi te ga ugrađujemo u područje koštanog dijela nosa, gdje nadopunjava prirođeni nedostatak kosti. U području s kojeg uzimamo koštani implantat ostaje minimalan ožiljak.

Radi se o operaciji koja je tehnički zahtjevna za estetskog kirurga, ali bismo je po opsegu također mogli svrstati u manje zahvate. Ovakvim postupkom riješavamo problem slabije razvijenog koštanog dijela nosa- rinolordoze.

DVIJE OSNOVNE TEHNIKE OPERACIJE NOSA

Dva su osnovna pristupa u operaciji nosa, zatvoreni pristup i otvoreni pristup.

ZATVORENA TEHNIKA – BEZ VIDLJIVIH OŽILJAKA

Prilikom zatvorene tehnike, kirurški rez se izvodi s unutarnje strane nosa (unutar nosnica) te nakon operacije nema vidljivih ožiljaka sa vanjske strane nosa. Ovu tehniku najčešće primjenjujemo za uklanjanje grbice s nosa, sužavanje nosa, smanjivanje nosa i korekciju nosnog septuma te za uklanjanje brojnih drugih deformacija.

Prednosti zatvorene tehnike: nema vidljivih ožiljaka s vanjske strane nosa, brži oporavak, otečenost nestaje u kraćem vremenskom roku

OTVORENA TEHNIKA – PRIMARNO ZA KOREKCIJU VRŠKA NOSA

Kod otvorenog pristupa, operacija se izvodi pomoću malog reza na kolumeli, donjem dijelu nosne pregrade. Rez brzo cijeli, a šiva se sukladno principima estetske kirurgije uz minimalan, gotovo nevidljivi ožiljak. Bitna karakteristika kod otvorenog pristupa je da u području nosnog vrška odižemo kožu od hrskavice nosnog vrška.

Prednosti ove metode: omogućava bolji pregled hrskavičnih struktura u području vrška nosa, posebno kada se radi o rekonstruktivnom zahvatu ili složenoj korekciji nosnog vrška.

Otvorena i zatvorena metoda rinoplastike su u svijetu već dugi niz godina prihvaćene kao standardi u estetskoj kirurgiji nosa. Odabir metode najviše ovisi o procjeni (naših) kirurga u individualnom slučaju.

Ove dvije osnovne metode možemo kombinirati i sa drugim tehnikama, koje nam omogućuju uspješno rješavanje cijelog niza različitih deformacija i nepravilnosti u području nosa.

KAKO MOŽEMO KORIGIRATI VAŠ NOS?

Kako biste saznali što se može učiniti u Vašem individualnom slučaju, slobodno nam se obratite i pošaljite fotografije lica putem našeg kontaktnog obrasca, ili dođite na pregled u našu polikliniku. Tijekom preoperativnog pregleda i konzultacija pažljivo ćemo saslušati Vaše želje i temeljem stručne procjene objasniti što se u Vašem slučaju može postići odabirom najpogodnije kirurške metode.

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI:

Cijena operacije nosa se definira na pregledu i konzultacijama s našim estetskim kirurzima. Cijena se određuje na temelju postavljene indikacije i prema opsegu samog zahvata. Važno je napomenuti da cijena operacije nosa u našoj poliklinici uključuje anesteziju i sve postoperativne kontrole, odstranjivanje tampona i kalupa. Cijena standardne rinoplastike je uvijek manja od cijene revizijske operacije nosa ili rekonstruktivnog zahvata na nosu.

Estetsku korekciju nosa izvodimo u lokalno potenciranoj anesteziji, što znači da osim lokalne anestezije pacijent dobiva i blago sredstvo za spavanje. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.

Ukoliko je potrebno, ova operacije se izvodi i u općoj anesteziji.

U poliklinici pacijent boravi oko 5 h: 1 h traje preoperativna priprema, oko 60  minuta sama operacija, ovisno o opsežnosti zahvata u svakom individualnom slučaju, te 3-4 h odmor nakon zahvata. Nakon toga se pacijent upućuje na kućnu njegu u okviru Zagreba.

Kako bismo procijenili jeste li dobar kandidat za operaciju, potrebno je doći na pregled i konzultacije. Nakon što pažljivo saslušamo Vaše želje, prema Vašem individualnom slučaju razmatramo mogućnosti koje nam nudi estetska kirurgija. Tijekom pregleda također definiramo i najbolju metodu za postizanje željenog rezultata. Ukoliko niste iz Zagreba, uz kratak opis Vašeg problema slobodno nam pošaljite i fotografije Vašeg lica za stručnu analizu.  Naši će kirurzi pažljivo proučiti Vaše slike te ćete u najkraćem roku putem e-maila dobiti rezultate naše analize, uz plan zahvata, očekivane rezultate te informativni predračun koji uključuje sve troškove vezane uz zahvat. 

Pacijenti za operaciju nosa u Poliklinici dr. Tončić su stariji od 16 godina, dobrog općeg zdravlja, koji su detaljno odgovorili na medicinska pitanja o svojem zdravlju i navikama. 

Iako rinoplastika nije opsežan zahvat u kirurškom smislu, od estetskog kirurga iziskuje vrhunsku naobrazbu, dugogodišnje iskustvo i smisao za estetiku. Nos je vrlo uočljiv na licu i uvelike doprinosi cjelokupnom izgledu.  Stoga je tijekom operacije potrebno voditi računa o tome da se novi izgled nosa uklopi u cjelinu.

Šminkati se možete sedam dana nakon zahvata, kada se odstrani kalup s nosa.

Nakon same operacije na nos postavljamo imobilizacijski kalup. On ostaje na nosu ukupno 7 dana, koliko traje zarastanje svih nosnih struktura. Prva 3-4 dana nakon operacije u nosu se nalaze tamponi, koji sprečavaju krvarenje i podržavaju novu formu nosa s unutrašnje strane.

Tjedan do deset dana nakon operacije, pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore i kontaktne sportove u razdoblju od dva mjeseca nakon operacije.

Boravak u Zagrebu traje od 3 do 7 dana. Treći dan nakon operacije iz nosa odstranjujemo tampone. Imobilizacijski kalup na nosu ostaje do osmog dana nakon operacije. Pacijent može putovati kući već treći dan nakon operacije, odnosno neposredno nakon vađenja tampona iz nosa. Mi ipak preporučujemo boravak od 8 dana u Zagrebu, jer se osmi dan nakon operacije odstranjuje vanjski kalup s nosa te se istodobno može obaviti i kontrola u našoj poliklinici.

Korisni savjeti za naše pacijente

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Estetska korekcija nosa - rinoplastika