Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala manifestira se trncima u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i polovici prstenjaka, bolovima koji su naročito izraženi noću, osjećajem nespretnosti te postupnim gubitkom mišića u području baze palca.
Sindrom karpalnog kanala nastaje zbog pritiska na medijalni živac unutar koštano- ligamentarnog tunela na šaci. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do nepopravljivog oštećenja živca koje uzrokuje trajni gubitak osjeta i nestanak mišića palca. Dijagnoza sindroma karpalnog tunela potvrđuje se ispitivanjem brzine provođenja živaca (EMNG).

LIJEČENJE

Sindrom karpalnog tunela može se liječiti na više načina, a uključuje promjenu aktivnosti, imobilizaciju, protuupalne lijekove, injekcije steroida te operaciju. Kirurško liječenje se preporuča kod dugotrajnih tegoba, ukoliko drugi načini liječenja ne dovode do poboljšanja te ukoliko se primjećuje gubljenje osjeta ili mišićne mase na palcu.

KIRURŠKO LIJEČENJE I OPORAVAK

U okviru naše poliklinike ovaj zahvat izvodi iskusan kirurški tim. Operacija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji te je za pacijenta bezbolna, a sastoji se od presjecanja ligamenta, koji čini krov tunela kroz koji prolazi živac. Time se smanjuje pritisak na živac i omogućava njegov oporavak. Operacija obično traje 30-45 minuta te se nakon kraćeg oporavka u poliklinici bolesnik upućuje na kućnu njegu na području Zagreba.

OPORAVAK

Konačni rezultat operacije, osim o tijeku same operacije, iskustvu kirurga i njegovog tima, ovisi u velikoj mjeri i o savjesnom i temeljitom postoperativnom praćenju i njezi. Iz navedenih razloga u okviru naše poliklinike inzistiramo na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu s pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
Nakon operacije ruka je zamotana u lagane zavoje koji omogućavaju pokrete prstiju i laganu upotrebu ruke, a šavovi se uklanjaju nakon 2 tjedna. Noćni bolovi u pravilu nestaju kroz nekoliko dana, no trnjenje prstiju često zaostane i neko vrijeme nakon operacije, ovisno o stupnju pritiska na živac i trajanju simptoma prije operacije.
Nakon 2 tjedna u pravilu se smije voziti auto i obavljati lakše poslove, no mnogi bolesnici zamjećuju slabost šake i blažu nelagodu i do 12 tjedana nakon operacije. U ovom periodu bi valjalo izbjegavati teže fizičke poslove. Ožiljak na dlanu je obično nešto tvrđi i osjetljiviji do 6-8 tjedana nakon operacije. Ovo vrijeme se može skratiti masiranjem ožiljaka hidratantnom kremom.

PROGNOZA

Bolju prognozu za oporavak imaju bolesnici kod kojih prije operacije nije došlo do trajnog oštećenja. Oni, koji prije operacije imaju veći stupanj oštećenja živca te stalni gubitak osjeta i nestanak mišića palca, vjerojatno nikada neće povratiti punu funkciju živca. Oporavak može biti vrlo polagan (6-12 mjeseci) te kako živac ponovno raste, osjećaj u prstima može biti jedno vrijeme neprijatan.

Korisni savjeti za naše pacijente

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Sindrom karpalnog kanala