×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Što je digitalna dermatoskopija, odnosno digitalno dermoskopsko praćenje?

Digitalno dermoskopsko praćenje predstavlja najsuvremeniji oblik praćenja i pregleda madeža kod najrizičnijih pacijenata.

Pacijenti koji se mogu smatrati rizičnom skupinom mogu se razvrstati u sljedeće kategorije:

 • pacijenti s brojnim madežima, osobito svijetli fototipovi (riđa ili plava kosa),
 • pacijenti s jednim ili više melanoma u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi,
 • pacijenti s većim brojem madeža koji su pod nekim oblikom terapije zbog druge bolesti koja uključuje imunosupresiju (kortikosteroide, imunomodulatore, citostatike, biološka terapija, hormonska terapija),
 • pacijenti s brojnim opeklinama kroz djetinjstvo.

U današnje su vrijeme brojni pacijenti pod stalnom terapiju koja utječe na imunološki sustav, bilo zbog transplantacije nekog organa, imunosupresije zbog neke autoimune bolesti ili pak primaju kemoterapiju, hormonsku terapiju ili zračenje zbog neke druge zloćudne bolesti.

Digitalna dermoskopija, odnosno digitalni follow up odnosi se na fotopraćenje promjena na koži pomoću suvremene tehnologije koja se oslanja na usporedbu fotografija kroz vrijeme praćenja. Uključuje fotodokumentaciju cijelog tijela kao i pojedinih madeža/promjena koje su suspektne, a temelji se na redovitom dolasku pacijenta na kontrolne preglede te na usporedbi i softverskoj analizi fotografija.

Prednost ove metode je u tome što suvremena tehnologija nudi brojne algoritme analize fotografija te detektira suptilne promjena koje bi mogle upućivati na ranu fazu melanoma.

Rana detekcija melanoma od iznimne je važnosti, budući da jedino pravodobna detekcija, uz pravovremeno kirurško odstranjenje, dovodi do izlječenja.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Digitalna dermoskopija - tijek praćenja

Ako se procijeni da pacijent ima jedan ili više faktora rizika, predlaže se digitalna dermatoskopija, odnosno digitalno praćenje, a redovne kontrole planiraju se odmah na početku. Najčešće se pacijenta prati u periodu od 5 godina, budući da pojedini melanomi rastu u duljem periodu, te ovakav princip otkriva grupu sporo rastućih melanoma („slow growing featureless melanoma“).

Prvi pregled uključuje fotodokumentaciju cijelog tijela a potom fotografiranje pojedinih suspektnih promjena koje želimo pratiti. Suspektna promjena može biti jedna ili više, što će svakako ovisiti o pojedinom bolesniku.

Digitalna dermoskopija - prednosti

Prednosti digitalnog dermoskopskog praćenja su višestruke.

Ukoliko dermoskopsko fotopraćenje nije dostupna dijagnostička metoda, jedina pravilna odluka u slučaju pronalaska suspektne lezije na tijelu je kirurški zahvat, odnosno ekscizija i slanje materijala na histopatološku analizu.

Ukoliko se pacijent pak podvrgne dermoskopskom praćenju te ako lezija jest suspektna, ali ne zadovoljava dovoljno kriterija koji bi jasno ukazivali na melanom, sabire se fotodokumentacija i pacijent se naručuje na kontrolni pregled u roku od tri do četiri mjeseca („short term follow up“) kako bi se pratile promjene te kako bi se ustvrdilo je li ekscizija nužna.

Daljnja praćenja, ako nema nekih većih odstupanja na pojedinim promjenama, planiraju se za 6 mjeseci. Ako pojedina lezija povremeno pokaže diskretne promjene, dermatolog može tražiti kontrolu za 3 mjeseca, kako bi se sve potencijalno opasne promjene pravovremeno detektirale.

Ovim pristupom smanjujemo broj nepotrebnih kirurških zahvata, a omogućavamo vrlo rano otkrivanje melanoma, što je od osobite važnosti, osobito u grupi imunosuprimiranih bolesnika.

Važno je napomenuti kako je kod digitalnog dermoskopskog praćenja najvažnija redovitost pacijenta i pravovremeni dolazak na kontrole jer se u suprotnom ne može garantirati da će pojedine lezije biti pravodobno otkrivene.

Digitalno dermoskopsko praćenje predstavlja vrhunsko postignuće u pregledima madeža visoko rizičnih bolesnika, te zahtijeva specifična znanja od strane dermatologa.

Digitalni dermatoskop - Vrhunska tehnologija u Poliklinici dr. Tončić

Poliklinika dr. Tončić posjeduje najsuvremeniju tehnologiju te digitalni dermatoskop koji ima software razvijen u suradnji s najstručnijim centrima dermoskopije te koji svojim algoritmima obrade fotografije značajno pomaže kod rane detekcije.

Navedena tehnologija je provjerena u suradnji s International Dermoscopy Society, te je u usporedbi s najvećim ekspertima dermoskopije pokazala impresivne rezultate, budući da navedeni software svakodnevno uči i stvara nova korisna znanja.

U našoj Poliklinici, osim što posjedujemo najsuvremeniju tehnologiju fotopraćenja i uređaj Fotofinder ATBM Master, koji je kao takav jedinstven u Republici Hrvatskoj, pregled će biti učinjen od strane dermatologa s višegodišnjim iskustvom fotopraćenja na Klinici za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider