Estetska korekcija tzv. etničkog nosa

Jedan od zahtjeva koji već dugi niz godina u našoj poliklinici pod vodstvom Dr. Rajka Tončića vrlo uspješno rješavamo je i korekcija tzv. „etničkog“ nosa. Radi se najvećim dijelom o pacijentima crne rase i pacijentima azijskog porijekla, kod kojih je anatomija nosa specifična. Kod njih je slabije izražen koštani dio nosa, dok je nosni vršak viseći, odnosno vrlo mekan, a nosnice su široke.
Viseći ili mekani nosni vršak je nepravilnost koja može prilično narušiti estetski izgled nosa, a pri čemu je kut između nosnog vrška i gornje usne oštar. Vršak je kolabiran i mekan te mu nedostaje prirodna, hrskavična potpora.
Kako bismo nosni vršak učvrstili, poduprijeli i na kraju postigli željenu visinu, potrebna nam je potpora u području baze nosa kako bi se podigao i ojačao vršak nosa. Kao potpora nosnom vršku dugo su se koristili umjetni materijali poput silikona, medpora itd., koji zbog brojnih nedostataka nisu prihvatljivi.
Jedna od rijetkih pouzdanih metoda koja nam danas stoji na raspolaganju za korekciju visećeg nosnog vrška je ugradnja hrskavičnog implantata s ušne školjke. Radi se o relativno malom, ali za estetskog kirurga zahtjevnom zahvatu kojeg kombiniramo i s drugim tehnikama operacije nosa. Prilikom ovog zahvata hrskavicu s uške pacijenta oblikujemo te je ugrađujemo u bazu nosa, kao potporu za vršak.
U području uške ostaje minimalan ožiljak, koji se nalazi iza uha te je zbog toga i neprimjetan. Nakon razdoblja oporavka, na samoj uški se ne vide nikakvi tragovi operacije. Uška zadržava identičan izgled kao i prije operacije, jer hrskavicu uzimamo iz područja gdje se njezin nedostatak ne primjećuje te nije relevantan za izgled uške.
U ovakvih se pacijenata, osim oslabljenog i visećeg nosnog vrška, često uočava i slabije izraženi koštani dio nosa – tzv. rinolordoza, koja za njih često predstavlja veliki nedostatak te takav nos povećavamo, odnosno nadomještamo slabije izraženi koštani dio nosa.
Ovakav slabije izraženi koštani dio u većini slučajeva nadomještamo uzimanjem koštanog implantata s kosti zdjelice. Koštani implantat formiramo prema potrebi te ga ugrađujemo u područje koštanog dijela nosa, gdje nadopunjava prirođeni nedostatak kosti. U području s kojeg uzimamo koštani implantat ostaje minimalan ožiljak.
Radi se o operaciji koja je tehnički zahtjevna za estetskog kirurga, ali bismo je po opsegu također mogli svrstati u manje zahvate. Ovakvim postupkom rješavamo problem slabije razvijenog koštanog dijela nosa, odnosno rinolordoze, najčešće u pacijenata crne ili žute rase, ali i u pacijenata bijele rase, gdje je ova pojava rjeđa.
U sklopu korekcije tzv. „etničkog“ nosa, kod pacijenata s širom nosnom bazom, odnosno širim nosnicama, a posebno kod pacijenata crne rase, često imamo zahtjeve da se široka baza nosa, tj. široke nosnice suze. Spomenuti nedostatak vrlo uspješno rješavamo relativno jednostavnom metodom, koja se često kombinira i s ostalim tehnikama estetske korekcije nosa.
Kod velikog broja pacijenata navedene metode međusobno kombiniramo te njihovom primjenom uspijevamo kreirati pravilan i lijep nos koji je u skladu s proporcijama lica.
Mogli bismo reći da je korekcija tzv. „etničkog“ nosa još jedna u nizu tehnika koje vrlo uspješno primjenjujemo već dugi niz godina u okviru naše poliklinike.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Estetska korekcija tzv. etničkog nosa