Korisni savjeti za naše pacijente - abdominoplastika

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom Dr. Tončića abdominoplastika predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta.

PRIPREMA PACIJENTA ZA ZAHVAT

 • Operativnom zahvatu prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi te internistički pregled s EKG-om. Za ovu vrstu estetskog zahvata vrlo su bitne vrijednosti krvne slike te vrijednosti zgrušavanja krvi.
 • Neposredno prije operativnog zahvata u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor s pacijentom te finalnu preoperativnu konzultaciju i pregled.
 • Kako bismo rizik od eventualnih komplikacija sveli na minimum, abdominoplastiku ne preporučamo starijim pacijentima, dijabetičarima, zatim pacijentima koji boluju od povišenog krvnog tlaka ili srčanih tegoba. Poželjno je da pacijenti budu mlađe ili srednje dobi te dobrog zdravstvenog stanja.
 • Kod pacijenata koji puše, od presudne je važnosti za dobar ishod operacije da prestanu s pušenjem najmanje dva tjedna prije operacije pa sve do dva tjedna nakon operacije. To je jedan od faktora koji ima gotovo ključni utjecaj u procesu cijeljenja.
 • Prije bilo koje vrste kirurških zahvata, a posebno prije zahvata abdominoplastike, treba prestati s uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu kao: Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenta za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.
 • Pacijent treba prije zahvata abdominoplastike obaviti internistički pregled (EKG) i laboratorijske pretrage krvi. Po potrebi, laboratorijske nalaze i pregled interniste s EKG-om pacijent može napraviti i u dogovoru s nama dan prije operacije.
 • Abdominoplastika se izvodi u općoj anesteziji pod nadzorom vrhunskog liječnika, anesteziologa. Dakle , pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.

OPORAVAK

 • Konačni rezultat abdominoplastike, osim o tijeku same operacije, iskustvu kirurga i njegovog tima, ovisi u velikoj mjeri i o savjesnom i temeljitom postoperativnom praćenju i njezi.
 • Visoki postotak uspjeha u poliklinici Dr. Tončića osim velikom iskustvu našeg kirurškog tima i vrlo preciznim i usavršenim kirurškim tehnikama možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj postoperativnoj njezi.
 • Iz navedenih razloga dr. Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu s pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
 • Radi sigurnosti naših pacijenata te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak te postoperativno praćanje, inzistiramo na dovoljno dugom boravku pacijenta u Zagrebu. Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijenta pratimo u cjelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod operacije.
 • Postoperativni oporavak je indivudualan nakon abdominoplastike te traje u najvećem broju slučajeva oko dva tjedna. Šavi se odstranjuju dva tjedna nakon operacije, kada je pacijent sposoban i za postupni povratak svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec dana nakon operacije.
 • Pacijent neposredno nakon abdominoplastike oblači specijalnu kompresivnu odjeću (razni steznici) na tretirani dio tijela. Elastični steznici su vrlo bitan segment postoperativnog oporavka te bitno utječu na konačni ishod samog zahvata abdominoplastike, jer kožu čvrsto priljubljuju uz podlogu te na taj način pojačavaju efekt same operacije. Elastični steznici se moraju nositi u periodu od 6 do 8 tjedana nakon zahvata. Razne vrste elastičnih steznika, već prema individualnoj potrebi, pacijenti dobivaju u našoj poliklinici neposredno prije same operacije.
 • Nakon zahvata pacijent boravi u poliklinici, a po završenoj prvoj fazi oporavka pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.
 • BORAVAK U ZAGREBU ILI OKOLICI koji preporučamo nakon abdominoplastike iznosi minimalno dva tjedna, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šavove te oporavak pacijenta ispratiti u cjelosti. Inzistiramo na navedenom boravku u Zagrebu, jer o njemu u najvećoj mjeri ovisi i zdravlje pacijenta, ali i konačni rezultat operacije. Na taj način, pacijenta u potpunosti zbrinutog i bez rizika od mogućih postoperativnih komplikacija otpuštamo njegovoj kući.
 • Kako bismo izašli u susret našim pacijentima koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled te operacija obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu). Za pacijente koji dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijent uopće pogodan za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijenta u Zagreb vršimo i finalnu, preoperativnu konzultaciju prilikom koje, u dogovoru s pacijentom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.
 • OPORAVAK I IZOSTANAK S POSLA nakon zahvata abdominoplastike iznose najmanje dva do tri tjedna. Dva tjedna nakon operacije se odstranjuju šavovi s operativnog reza što bi radi kontrole bilo poželjno obaviti u našoj poliklinici. Nakon dva tjedna oporavka (kućne njege) pacijent se postupno može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U razdoblju od mjesec dana nakon operacije pacijent se mora čuvati težih fizičkih aktivnosti.

POTPUNA USLUGA

Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba, tj. Hrvatske, možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Korisni savjeti za naše pacijente - abdominoplastika