Povijest grada Zagreba

Uz Zagreb, njegov postanak i ime vežu se mnoge legende, a jedna od najpoznatijih je ona o banu koji je umoran i žedan, prolazeći Zagrebom, pored izvora vode ugleda lijepu djevojku Mandu. 

Moleći je za osvježenje, zatražio ju je da mu zagrabi malo vode. “Zagrabi” je jedna od riječi koja se povezuje s etimologijom imena Zagreba, a poznati izvor na sadašnjem glavnom gradskom trgu, trgu Bana Josipa Jelačića, navodno je ime dobio upravo po ranije spomenutoj djevojci Mandi - Manduševac.

Počeci grada Zagreba

Zagreb se prvi puta u spisima spominje tek krajem 11. stoljeća kada je na Kaptolu osnovana biskupija, što ukazuje na činjenicu da je na ovom područjima naselje postojalo i ranije. Ipak, tek 150 godina kasnije, sredinom 13. stoljeća Zagreb postaje slobodni kraljevski grad, kada hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. izdaje  gradu povelju Zlatna bula. Time grad dobiva povlastice poput samouprave, prava biranja poglavara, suca, prava na trgovanje i sajmovanje, a grad odgovara direktno kralju. Ovaj dokument je i dan danas jedan od najznačajnijih dokumenata u povijesti grada. 

Sredinom 16. stoljeća  Zagreb se prvi puta spominje kao glavni grad Hrvatske, a već se početkom 17. stoljeća u gradu osnivaju prve gimnazije i Akademija, odnosno Zagrebačko sveučilište. 

Podjela grada

Iako dotada Zagreb već stoljećima djeluje kao samostalan grad i centar Hrvatske, sve do polovice 19. stoljeća podijeljen je na Kaptol, Gradec i Vlašku Ves. Kaptol je bio katoličko središte, smješten oko katedrale te je iz njega djelovala Zagrebačka nadbiskupija. Gradec je pak bio svjetovno središte, gdje je živjela većina običnog puka te se ovdje odvijala gradska svakodnevica. 1850. se ujedinjuju u Zagreb, ali i dan danas su poznati kao Gornji i Donji grad.

Glavni grad

25. lipnja 1991. Sabor Republike Hrvatske proglašava neovisnost i suverenost, a Zagreb time postaje i službeno glavni grad Republike Hrvatske.  Zagreb ima najbolje poliklinike u Hrvatskoj od kojih se ističe estetska kirurgija Zagreb te najbolje turstičke atrakcije.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Povijest Zagreba