O gradu Zagrebu

Zagreb je glavni i najveći grad u Hrvatskoj te je njezino kulturno, znanstveno, upravno i gospodarsko središte. Pred ostalima prednjači i po broju stanovnika – zajedno sa svojom okolicom, Zagreb ih ima više od milijun.

Njegov jedinstven geo-politički položaj čini ga iznimno prometno značajnim gradom, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj razini, povezujući alpsku, dinarsku, jadransku i panonsku regiju. Smješten na južnim obroncima Medvednica i obali rijeke Save, u neposrednoj blizini Jadranske obale, Zagreb postaje sve popularnija turistička destinacija u svako godišnje doba. 

Porast turizma

Isprva je Zagreb bio zanimljiva, ali često zanemarivana stanica na putu do Istre i Dalmacije, gdje većina stranaca iz regije, ali i šire, provodi svoj godišnji odmor, no u zadnjih par godina sve više turista prepoznaje čari ovog šarmantnog, pomalo boemskog grada. Turistička ponuda grada Zagreba također je obogaćena mnogobrojnim glazbeno-umjetničkim, kulturnim i gastronomskim sadržajima koji mame sve više posjetitelja iz okolnih zemalja. 

Zimske radosti u Zagrebu

Od 2016. godine Zagreb je ponosni nositelj titule najboljeg Adventa u Europi. Od kraja studenog do početka siječnja, Zagreb odiše posebnim zimskim, blagdanskim ugođajem. Niz lokacija u centru grada, sve ukrašene svjetlucavim lampicama, kuglicama, borovim granama i ostalim božićnim ornamentima, nude bogatu ponudu tipičnih i manje tipičnih božićnih jela i pića, gdje možete uživati u svim glazbenim i popratnim sadržajima koje ovaj festival Božića pruža.

Zagreb ima i dugu, uspješnu sportsku tradiciju, a ako se nađete ovdje u siječnju, možete uživati na jednom od skijališta na Sljemenu, gdje se tijekom prvih tjedana nove godine održava i svjetsko skijaško natjecanje; Snježna kraljica. 

Ljetna ponuda i festivali

Ljetna ponuda grada nimalo ne zaostaje za onom zimskom, a započinje popularnim glazbenim festivalom INMusic, koji je već godinama među najpriznatijim festivalima ovog tipa u Europi. Svake godine na “zagrebačkom moru” Jarun pregršt glazbenih zvijezda iz cijelog svijeta nastupaju na jednoj od pozornica ovog festivala, koji je od 2006. godine ugostio jedne od najpopularnijih glazbenika današnjice: Nick Cave, The Cure, LP, The Black Keys, Alt J, Arcade Fire, Queens Of The Stone Age, Interpol, Kings of Leon, Florence + the Machine, PJ Harvey, Placebo, Pixies, MGMT, Arctic Monkeys…

Ako niste ljubitelj glazbenih festivala, ljeto u Zagrebu možete provesti na popularnom Strossmayerovom šetalištu, odnosno na Štrosu, gdje uz glazbu posjetitelji mogu uživati u filmskim projekcijama na otvorenom, likovnim instalacijama, raznim nagradnim igrama, bogatoj gastro ponudi, ali i u velikom izboru domaćih i craft piva. Ovaj romantičan ambijent popularna je destinacija mnogih Zagrepčana u vrućim ljetnim danima. 

Tijekom jeseni i proljeća također možete pronaći bogatu ponudu kulturnih, glazbenih, umjetničkih, sportskih te gastro-enoloških događanja, poput Cest is d'Best, Noć muzeja, Floraart sajma cvijeća, raznih filmskih i kazališnih festivala itd. 

Zaključak 

Zasigurno možemo reći da je Zagreb postao atraktivna europska turistička destinacija tijekom cijele godine te svojom povijesnom i kulturnom ponudom, ali i prekrasnom arhitekturom, ne zaostaje mnogo od ostalih, većih europskih metropola.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Zanimljive stvari o gradu Zagrebu