Najpoznatije znamenitosti u Zagrebu

S obzirom na svoju povijest i značaj, Zagreb je bogat spomenicima i arhitekturom. Središte Zagreba čine povijesni dijelovi grada poput Gornjeg grada i Kaptola, te Donjeg grada, u kojima je iznimna raznolikost arhitekture od baroka do današnjih dana. Izgledom i uređenjem, Zagreb je tipičan srednjoeuropski grad.

Trg bana Josipa Jelačića

Kada govorimo o najpoznatijim znamenitostima grada, moramo početi od središnje točke grada, odnosno glavnog gradskog trga - Trg bana Josipa Jelačića. Trgom dominira kip bana Josipa Jelačića, hrvatski, dalmatinski i slavonski general i ban od 1848. do 1859. godine, jedan od najznačajnijih hrvatskih političara u cijeloj povijest Hrvata. Ban Jelačić ukinuo je kmetstvo te sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa istaknuo se pobjedom u nekoliko bitki protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine. 

Kip bana izradio je Dominik Fernkorn, a postavljen je 1866. godine, kada je bio okrenut prema sjeveru, odnosno prema Mađarskoj. Za vrijeme komunističkog režima u Hrvatskoj bio je uklonjen s glavnog gradskog trga, a vraćen je na istu poziciju 1990. godine, okrenut prema jugu. 

Manduševac

Na istočnoj strani trga nalazi se poznata fontana Manduševac ili Mandušin zdenac, prema kojem je, po jednoj od legendi, Zagreb dobio ime. Danas je jedna od centralnih točaka na gradskom trgu veliki sat, poznat kao mjesto okupljanja društva prije izlaska. 

Tkalčićeva ulica

Od glavnog gradskog trga vodi jedna od najposjećenijih Zagrebačkih ulica - Tkalčićeva. Ova ulica je popularno šetalište, pošto je zatvorena za promet, te obiluje brojnim kafićima, klubovima, restoranima i malim obrtima, gdje se mogu pronaći autohtoni hrvatski proizvodi i suveniri. Osim šarmantnih starinskih pročelja kuća, jedan od najprepoznatljivijih obilježja popularne Tkalče je sunčani sat, postavljen na staru zgradu 1972. godine. Zaštitni znak ove ulice također je i spomenik Mariji Jurić Zagorki, poznatoj hrvatskoj književnici i prvoj hrvatskoj ženskoj novinarki. Kip je postavljen 1991. godine, a djelo je kipara Stjepana Gračana. Unazad par godina, kip Marije Jurić Zagorke postalo je jedno od omiljenih za fotografiranje mladim zaljubljenim parovima.

Ako želite probati neku od izvornih hrvatskih rakija, hladno pivo, prošetati s voljenom osobom i sjesti na nešto slatko uz kavu, podijeliti nargilu s društvom ili izaći u dobar noćni provod, Tkalčićeva je sigurno dobar izbor za sve navedeno.

Zagrebačka katedrala

Nad ovom živopisnom ulicom nadvija se Kaptol s glavnom Zagrebačkom katedralom, koja se smatra najvišom građevinom u Hrvatskoj. Izvorno srednjovjekovna katedrala, nakon potresa u velikoj obnovi krajem 19. i početkom 20. stoljeća, pod vodstvom jednog od najpoznatijih zagrebačkih arhitekata Hermanna Bolléa te Friedricha von Schmidta, poprimila je svoj neogotički izgled. Ova impresivna građevina može se pohvaliti sa srednjovjekovnim gotičkim freskama u kapeli sv. Stjepana, oltarnom slikom Golgota slavnog slikara Albrechta Dürera, ali i bogatom riznicom u kojoj se čuva plašt kralja Ladislava iz 11. stoljeća. 

U sklopu višegodišnje obnove, katedrala je potkraj 2001. godine dobila i novu rasvjetu, odnosno tri velika pozlaćena lustera iz Las Vegasa, što je izazvalo brojne polemike i rasprave o prikladnosti ovih rasvjetnih tijela s obzirom na njihovu “prošlost”. Bez obzira na odluku da njihovo postavljanje bude privremeno, ovi bogati i zanimljivi lusteri i dalje se svijetle u Zagrebačkoj katedrali.

Tržnica Dolac

Tik do katedrale smještena je Tržnica Dolac, jedno od najpopularnijih i najživljih kulinarskih mjesta u gradu.Tržnica je sagrađena 1930. godine na mjestu starih zidina, o kojima danas svjedoči ulica Pod zidom. Dolac je tržnica s posebnim duhom kojemu uvelike pridonose kumice, tradicionalne tržničke zagrebačke prodavačice sa svojim štandovima. 2006. godine odana je i počast prodavačicama Dolca postavljanjem spomenika "Kumica" kipara Stjepana Gračana. Kip je napravljen prema prodavačici ili kumici Đurđici Janušić koja je prvi put počela prodavati na Dolcu 1964. godine, sa samo 17 godina, a na istom mjestu ima svoj štand i dan danas. Kip kumice ponosno stoji na vrhu stepenica s pletenom košarom na glavi napravljen upravo po njoj. Ime Barica su za kip izabrali Zagrepčani prije 11 godina.

Ova tržnica poznata po svojim crvenim šestinskim kišobranima, simpatičnim prodavačicama i prodavačima te obilju svježeg voća i povrća, kao i ostale robe, postala je jedno od glavnih turističkih atrakcija i nezaobilazno mjesto na kojem se može doživjeti jedinstven duh Zagreba.

Muzej prekinutih veza

S Dolca i Kaptola vodi lijepa šetnja Gornjim gradom koji svojom arhitekturom i starim šarmom oživljava atmosferu starog Zagreba. Uz mnoštvo prepoznatljivih građevina, poput Crkva svetoga Marka, jedne od najstarijih građevnih spomenika grada i zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, smjestio se i jedan moderan muzej - Muzej prekinutih veza. Muzej su osnovali nekadašnji ljubavni par, zagrebački umjetnici Olinka Vištice i Dražen Grubišić, koji nakon prekida nisu znali što da naprave sa silnim stvarima koje su sakupili tijekom svoje četverogodišnje veze. 2006. godine su odlučili svoje ljubavne predmete izložiti u Gliptoteci HAZU, a zbirku su obogatili predmetima koje su donirali njihovi prijatelji. Izložba je u vrlo kratkom roku obišla cijeli svijet, a s vremenom su posjetitelji poćeli donirati predmete iz svojih propalih ljubavnih veza. 2011. godine se ova putujuća izložba trajno smjestila u Muzej prekinutih veza na zagrebačkom Gornjem gradu, a iste godine Europski muzejski forum je dodijelio muzeju nagradu Kenneth Hudson za najinovativniji muzej u Europi. 

Muzej suvremene umjetnosti

Još jedan zanimljiv muzej u Zagrebu je Muzej suvremene umjetnosti, koji se smjestio izvan gradskog centra, blizu jezera Bundek. Ova moderna zgrada građena je prema projektu arhitekta Igora Franića, a za javnost je otvorena u prosincu 2009. godine. 

Muzej, osim prostorija za izlaganje, sadrži i knjižnicu, multimedijalnu dvoranu, knjižaru, kafić i restoran, pedagošku dvoranu itd. Zbirku muzeja čine radovi mnogih hrvatskih i svjetskih modernih umjetnika, poput arhiva fotografija Toše Dapca, zbirke iz ateljea Ivana Kožarića, zbirku Vjenceslava Richtera, Neka Horvata i donacije Silvane Seissel. Jedan od najpoznatijih radova u muzeju je “Dvostruki tobogan” Carstena Höllera. Ovaj umjetnik tobogane vidi kao funkcionalno sredstvo povezivanja pojedinih dijelova zgrade, slično kako to čine stubišta, dizala ili pokretne stepenice. Posjetitelji nakon razgledanja izložbe može izaći iz zgrade spuštanjem niz tobogane do neposredne blizine javne garaže i parkirališta.

Jarun

Ako tražite nešto aktivniji i zeleniji dio Zagreba, svakako morate posjetiti jezero i park Jarun. Jezero Jarun sastoji se od dva povezana jezera za kupanje i rekreaciju, Veliko jezero i Malo jezero i šest otoka: Otok Univerzijade, Otoka Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača, Otok ljubavi. Na jezeru se nalazi i veslačka staza duga 2 kilometra, a oko jezera je šetnica duga cca. 6 kilometara. 

Zbog navedenog, ali i mnoštvom ostalih sportskih i rekreativnih sadržaja, jezero Jarun je u vrućim ljetnim danima, ali i u hladnim zimskim, omiljeno okupljalište svih Zagrepčana željnih raznih oblika rekreacije. Osim rekreativnih aktivnosti, na obalama jezera nalazi se i nekoliko popularnih kafića, restorana i noćnih klubova, omiljenih među mlađom populacijom grada. Na jednom od otoka se u lipnju održava i popularan glazbeni festival INMusic, koji svake godine okuplja desetke tisuća domaćih i stranih ljubitelja glazbe.

Uz ove i mnoge druge znamenitosti, Zagreb je svakako povijesni i kulturni centar Hrvatske te sve popularnija turistička destinacija u Europi.

 

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Znamenitosti u gradu Zagrebu