Estetska korekcija odstojećih uši - otoplastika

Otoplastika je estetska operacija ušiju kojom se oblikuju skladnije uši, priljubljene uz glavu i ljepši oblik ušne školjke i ušne resice.

Među najčešćim deformacijama koje se korigiraju estetskom kirurgijom je deformacija odstojećih ušiju. Odstojeće uši mogu uzrokovati komplekse od ranog djetinjstva pa su naši pacijenti vrlo često djeca predškolske dobi.

Operacija ušiju se izvodi i kod odraslih ljudi koji se žele riješiti ovog estetskog nedostatka. Zahvat je za pacijenta bezbolan, traje 60 – 90 minuta, a pacijent odmah nakon zahvata ide kući.

Korekcija uški prije i poslije zahvata

KOREKCIJA I REKONSTRUKCIJA UŠIJU

Deformacije ušiju su urođene i mogu se očitovati u nepravilnom obliku ili položaju uški.

Najčešća deformacija je ona odstojećih ušiju, a može u većoj ili manjoj mjeri biti prisutna na jednom ili na oba uha.

Iako korekciju ove deformacije ubrajamo u kirurške zahvate manjeg opsega, radi se o operaciji koja od estetskog kirurga iziskuje vrhunsku naobrazbu, dugogodišnje iskustvo i smisao za estetiku.

U slučaju težih deformiteta ušne školjke, izvodimo još složenije rekonstruktivne zahvate čiji je cilj  također što prirodniji oblik i položaj uške.

OPERACIJA UŠI KOD DJECE PREDŠKOLSKE DOBI 

Roditelji su često u nedoumici u kojoj dobi djeteta je najbolje pristupiti operaciji ušiju? U okviru struke je općeprihvaćen stav da je korektivni zahvat najbolje poduzeti neposredno prije polaska djeteta u školu, radi njegovog nesmetanog psihosocijalnog razvoja.

PREDNOST OPERACIJE UŠI U PREDŠKOLSKOJ DOBI:

  • do 6. godine života je deformitet uške u potpunosti razvijen i uška je dovoljno velika za zahvat
  • dijete dolazi u novu sredinu bez uočljive anomalije – bez osnove za razvoj kompleksa

Kod djece do 12-te godine života zahvat se izvodi u općoj anesteziji, dok se kod starije djece ovaj zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji. 

TIJEK OPERACIJE

Korekcija odstojećih uški je kirurški zahvat manjeg opsega, koji je za pacijenta lagan i bezbolan. Tijekom preoperativne pripreme, vršimo detaljnu analizu uški te u dogovoru sa pacijentom planiramo zahvat.

Zahvat izvodimo u lokalnoj anesteziji, a kod manje djece u općoj anesteziji. Sama operacija traje od 60 do 90 minuta.

U poliklinici pacijent boravi nekoliko sati: 1 sat traje preoperativna priprema, oko sat i pol sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije ušiju. Po završenom postupku pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.

KIRURŠKE METODE BEZ VIDLJIVIH OŽILJAKA:  NAŠE 30-GODIŠNJE ISKUSTVO

Više od 30 godina uspješno izvodimo korekcije različitih deformacija i rekonstruktivne zahvate na ušima. Kirurški rez izvodimo sa stražnje strane uha. Tijekom zahvata krojimo kožu i vršimo prepariranje hrskavice uha kako bismo kreirali novu formu uški. Budući da se kirurški rez nalazi iza uha, šav i ožiljci nisu vidljivi. Nakon operacije, uške su učvršćene u željenom položaju i poprimaju elegantniji oblik.

OPORAVAK NAKON OPERACIJE UŠIJU

Postoperativni oporavak nakon otoplastike je individualan te traje oko tjedan dana. Zavoj oko glave nosi se 7 dana, nakon čega se odstranjuju šavovi, a već desetak dana nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI:

Cijena operacije ušiju se određuje na pregledu i konzultacijama s našim estetskim kirurzima. Važno je napomenuti da cijena operacije ušiju u našoj poliklinici uključuje anesteziju i sve postoperativne kontrole. Cijena standardne korekcije odstojećih ušiju je uvijek manja od cijene rekonstruktivnog zahvata na ušima.

Na cijenu otoplastike može utjecati više faktora:

  • Dob pacijenta: odrasla osoba ili dijete
  • Vrsta anestezije: lokalna ili opća anestezija
  • Korekcija deformacije jednog ili oba uha
  • Vrsta estetske korekcije uha –standardna korekcija odstojećih uški ili složeniji rekonstruktivni zahvat
  • Odabir kirurške metode

Kako bismo procijenili jeste li dobar kandidat za operaciju otoplastike, potrebno je doći na pregled i konzultacije. Nakon što pažljivo saslušamo Vaše želje, prema Vašem individualnom slučaju razmatramo mogućnosti koje nam nudi estetska kirurgija. Tijekom pregleda također definiramo i najbolju metodu za postizanje željenog rezultata. Ukoliko niste iz Zagreba, uz kratak opis Vašeg problema slobodno nam pošaljite i fotografije Vašeg lica za stručnu analizu.  Naši će kirurzi pažljivo proučiti Vaše slike te ćete u najkraćem roku putem e-maila dobiti rezultate naše analize, uz plan zahvata, očekivane rezultate te informativni predračun koji uključuje i sve troškove vezane uz zahvat.

Pacijenti za operaciju ušiju u Poliklinici dr. Tončić su djeca ili odrasle osobe, dobrog općeg zdravlja.

Za operaciju uha kod pacijenata starijih od 12 godina primjenjuje se lokalna anestezija, dok se kod male djece koristi opća anestezija. 

Postoperativni oporavak je individualan nakon operacije ušiju i obično traje oko tjedan dana. Zavoj oko glave nosi se 7 dana, nakon čega se odstranjuju šavovi, a već desetak dana nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Prvih 1 - 2 mjeseca nakon operacije treba izbjegavati sportove i sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede ušiju.

Nakon zahvata otoplastike u Zagrebu je potrebno ostati najmanje jedan dan, uz napomenu da svakako preporučujemo kontrolu sedmi dan nakon operacije, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šavove te oporavak pacijenta ispratiti u cijelosti.

Korisni savjeti za naše pacijente

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Estetska korekcija odstojećih uši - otoplastika