×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Što je venerologija?

Venerologija je sastavni dio specijalizacije dermatovenerologa i predstavlja dio specijalizacije koji se bavi dijagnostikom i liječenjem različitih vrsta spolne bolesti, odnosno spolno prenosive bolesti.

Venerologija je usko vezana i za dermatologije jer, dok se pojedine kožne bolesti mogu se očitovati samo kožnim simptomima, neke mogu zahvaćati i sluznicu, a time i sluznicu spolovila. Genitalna regija je pak specifična te dijagnostika i liječenje ovakvih vrsta bolesti uključuje multidisciplinarni pristup dermatovenerologa, ginekologa i urologa.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Što obuhvaća dermatovenerološki pregled spolovila?

Područje ekspertize dermatologa svakako je razlikovanje i dijagnostika brojnih dermatoza koje se mogu javiti u regiji sluznice spolovila, primjerice psorijaza, iritativni ili alergijski kontaktni dermatitis, kao i brojne spolno prenosive bolesti i infekcije poput kondiloma i HPV infekcija, sifilisa, gonoreje ili neke druge spolne bolesti, te njihovo liječenje.

U domeni dermatologa je i liječenje gljivičnih infekcija spolovila, kao i genitalnog herpesa.

S obzirom na to da se madeži i brojne pigmentne lezije također mogu javiti u području spolovila, dermatolog će biti u mogućnosti ustanoviti radi li se o dobroćudnim ili zloćudnim promjenama.

Pojedini kožni tumori također mogu nastati u području spolovila, što se zbiva doista rijetko, no svakako je bitno dijagnosticirati i ukloniti takve promjene na vrijeme. Melanom spolovila je rijedak, no obično je na ovoj lokaciji izrazito agresivan stoga se tijekom svakog dermatološkog pregleda savjetuje pregledati cijelu kožu i sve dostupne sluznice, a time i spolovilo.

Najčešća problematika s kojom se susrećemo u ovoj regiji su spolno prenosive infekcije (STD - sexually transmitted disease / STI - sexually transmitted infection), iritativne reakcije u smislu kontaktnog dermatitisa, pojava novog madeža ili nove promjene na spolovilu.

Od spolno prenosivih infekcija svakako je najčešća HPV infekcija, a najčešća manifestacija HPV infekcije su kondilomi. Liječenje HPV virusa, odnosno takvih kondiloma je dugotrajan proces kod dijela pacijenata, stoga je na početku samog liječenja potrebno definirati terapijski plan i odrediti najbolji način liječenja s obzirom na individualno stanje pacijenta.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider