×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Što su urtikarije ili koprivnjače?

Urtikarija predstavlja jednu od najčešćih dermatoloških dijagnoza. Poznate su nam akutna urtikarija i kronična urtikarija, a dijagnoze se razlikuju primarno po trajanju simptoma, odnosno osipa, što može biti i do preko šest tjedana.

Urtikariju karakteriziraju specifične kožne promjene koje nazivamo urtikama, a riječ je o crvenim uzdignutim kožnim promjenama koje blijede na pritisak, te sliče promjenama koje nastaju na mjestu dodira kože s koprivom, zbog čega se urtikarija često i naziva koprivnjača.

Urtike nastaju brzo, mogu zahvaćati cijelo tijelo, a nestaju najčešće u periodu od par sati do 24 sata. Njihovo zahvaćanje mekih tkiva se očituje oticanjem zbog čega nerijetko natiču usnice i kapci.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Vrste urtikarija

Akutna urtikarija najčešće se javlja u tijeku infekcije (najčešće dišnih puteva) ili zbog primjene lijekova, dok se kronična urtikarija dijeli na spontanu kroničnu urtikariju (vezanu za autoimune bolesti) te brojne vrste kronične inducirane urtikarije (prije zvane fizikalne urtikarije).

Kategorija pacijenata s kroničnom spontanom urtikarijom zahtijeva obradu u kontekstu autoimunih oboljenja, a najčešća autoimuna bolest udružena s kroničnom spontanom urtikarijom je Hashimoto sindrom.

Kod pacijenata s kroničnom induciranom urtikarijom, s druge strane, rade se testovi s ciljem dokazivanja dermografizma, odnosno otkrivanja podražaja (provocirajućih faktora) koji utječu na pojavu urtikarije. Poznata nam je tako urtikarija na hladnoću (cold urticaria, urticaria e frigore), urtikarija na pritisak (urticaria e pressione, delayed pressure urticaria), kolinergična urtikarija (urticaria cholinergica) te solarna urtikarija.

Pojedini pacijenti mogu imati obilježja više različitih urtikarija.

Liječenje urtikarije

Po obavljenom pregledu te detaljnom analizom provocirajućih faktora, utvrđujemo o kojem tipu urtikarije je riječ i dajemo upute za liječenje i izbjegavanje svih provocirajućih faktora.

Od suvremene terapije analizira se potreba za antihistaminicima, daju se primjerene dijetetske upute te se nadalje prilagođavaju upute za povećanje doze antihistaminika. Uz to, prilagođavaju se i upute za više stupnjeve terapije propisane od strane Europske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju, koja razmatra doze antihistaminika od jednostruke prema četverostrukoj, te povremenu primjenu kortikosteroida ili potrebu za biološkim lijekom (omalizumab).

Pacijentima s urtikarijom propisuje se i posebna dijeta te im se sugerira izbjegavanje pojedinih namirnica.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider