×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Hiperpigmentacije ili takozvane „smeđe mrlje“ problem su s kojim se susreće velik broj žena, ali i muškaraca svih dobnih skupina i fototipova kože. Nastaju zbog povećanja broja pigmentnih stanica u koži ili njihove pojačane funkcije, odnosno povećanog stvaranja melanina.

Kad kažemo hiperpigmentacija, najčešće podrazumijevamo promjene u epidermisu i tada ih zovemo hipermelanoze (hypermelanosis). Promjene su najčešće posljedica genetskih faktora (npr. rase) i hormonalnih učinaka u kombinaciji s izloženosti UV zračenju.

Učestalo izlaganje UVB i UVA zrakama, infracrvenom svjetlu, ali i spektru vidljive svjetlosti, okidač je za brojne biokemijske reakcije koje dovode do nastanka hiperpigmentacija kože.

Najčešći primjeri hiperpigmentacija s kojim se osobe susreću su sljedeći:

 • Solarni lentigo (sunčane pjege)
 • Hiperpigmentacijske mrlje uslijed reakcije na lijekove
 • Postupalna hiperpigmentacija (hiperpigmentacija od akni, tj. nakon upalnih procesa kože)
 • Melazma (hiperpigmentacija na licu)

S obzirom ne to da je melazma jedna od najčešćih tipova hiperpigmentacija zbog kojih osobe traže savjet i liječenje dermatologa, donosimo nešto više o istoj, te o mogućim terapijskim opcijama.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Melazma - hiperpigmentacija lica

Melazma (kloazma) primjer je hiperpigmentacije koja se javlja na licu u obliku nepravilne hiperpigmentacijske mrlje smještene simetrično u predjelu oko očiju, na čelu, jagodicama, i nadusnici.

Uzrok melazme je kompleksan, no u osnovi dolazi do povećane produkcije tamnog pigmenta melanina u melanocitima, koji potom bivaju distribuirani do epidermisa ili dermisa, o čemu ovisi različiti intenzitet pigmenta, no i sami terapijski pristup.

Smatra se da kod 1/3 oboljelih postoji genetska predispozicija, koja uz druge poznate okidače može uzrokovati fototoksične reakcije koje potiču nastanak melazme. Neki od tih okidača su sunčevo zračenje, hormonalni utjecaji (trudnoća, hormonalna terapija oralnim kontraceptivima, intrauterini ulošci), hipertireoza, pojedini lijekovi, kozmetika i parfemi.

Liječenje i uklanjanje hiperpigmentacije lica

Melazma je u pravilu kronična bolest i njezino liječenje je često vrlo zahtjevno.

Liječenje obuhvaća provođenje općih mjera kao što su:

 • Prekid hormonalne terapije
 • Striktna fotoprotekcija kroz čitavu godinu koja obuhvaća izbjegavanje izlaganja suncu, nošenje šešira širokog oboda, širokospektralnu UVA/UVB zaštitu SPF-a 50, zaštitu od spektra vidljive svjetlosti, poglavito plave svjetlosti u obliku topičkih pripravaka, te izbjegavanje suplemenata poput antioksidativnih formulacija koje sadrže posebno patentiranu Fernblock® tehnologiju i fotoprotektivne karotenoide poput likopena, luteina, astaksantina i drugih antioksidansa
 • Čišćenje kože blagim sredstvima
 • Korištenje hidratantnih fluida za njegu kože koji ne dovode do pojačanog mašćenja kože
 • Kamuflaža

U liječenju melazme naglasak je na topičkim preparatima (preparati koji se nanose na kožu), inhibitorima tirozinaze kojima se inhibira nastanak novog melanina. Naravno moguće je i lasersko uklanjanje melazme.

U tu svrhu primjenjuju se preparati koji sadrže 1-4% hidrokinon, azelaičnu kiselinu, kojičnu kiselinu, askorbinsku kiselinu tj. vitamin C, traneksamičnu kiselinu, niacinamid, arbutin, ekstrakt korijena sladića.

U liječenju epidermalne melazme, kod koje se pigment nalazi dosta površinski, koristimo kemijske pilinge (alfa hidroksi kiseline - AHA, poput glikolne i laktične kiseline, te beta hidroksi kiseline - BHA, poput salicilne i glikolne kiseline) ili retinoide poput tretinoina kako bi se pigment oljuštio, ali i kako bi inhibitori tirozinaze mogli bolje dosegnuti u dublje slojeve kože i time učinkovitije djelovati.

Jedna od najpoznatijih formulacija je poznata Klingmanova formula koja sadrži hidrokinon, tretinoin i topički kortikosteroid srednje potentnosti.

Svojim pacijentima s izraženom i dugotrajnom rezistentnom melazmom, uz prilagođene personalizirane formulacije topičkih pripravaka, savjetujemo i paralelnu oralnu terapiju traneksamičnom kiselinom kroz dva do tri mjeseca koja se pokazala vrlo učinkovitom.

Uz svakodnevnu lokalnu sistemsku terapiju ambulantno, preporučamo tretmane kemijskim pilinzima koji su se pokazali vrlo učinkovitima.

Od ostalih terapijskih opcija za liječenje hiperpigmentacija svakako su vrlo učinkovite opcije i laserski tretmani, odnosno uklanjanje hiperpigmentacije laserom (frakcijski laser, Q-switched Nd:YAG laserom) ili IPL.

Uklanjanje hiperpigmentacije - rezultati

Želimo istaknuti kako je potrebno čak nekoliko mjeseci za postizanje zadovoljavajućih rezultata, koji u pojedinih osoba ponekad nisu u potpunosti uspješni. Nažalost, čak i u osoba u kojih se postignu dobri terapijski rezultati, hiperpigmentacija kože može se vratiti pri izlaganju suncu i/ili pod utjecajem hormonalnih faktora, stoga je bitno pridržavati se svih ranije spomenutih općih mjera, osobito fotoprotekcije, te provoditi kontinuiranu topičku terapiju propisanu od strane dermatologa.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider