×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Atopijski dermatitis ili neurodermitis, kako se prije nazivala ova bolest, predstavlja jednu od najčešćih upalnih bolesti kože danas. Iako se najčešće razvija dermatitis kod beba, atopijski dermatitis kod odraslih također je relativno učestao.

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Najčešće počinje stvaranjem ekcema, upalnih promjena kože koje karakterizira crvenilo, suhoća, ljuskanje i svrbež, a te promjene možemo opaziti već nakon 3. mjeseca života.

Najčešće se javlja od druge do treće godine života, ali može biti prisutan i u odrasloj dobi. Bolest je dio trijade bolesti u koju ubrajamo i alergijski rinitis i alergijsku astmu, stoga dermatolog ima veliku ulogu u ranom raspoznavanju ove bolesti i prevenciji razvitka ostalih alergijskih bolesti, koje se najčešće javljaju kasnije u djetinjstvu i odrasloj dobi.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Atopijski dermatitis liječenje:

Pregled i savjetovanje dermatologa kod ove bolesti od iznimne je važnosti, kao i pravilna njega kože i pravilan odabir preparata za njegu kože.

Tijekom pregleda utvrđujemo stupanj težine bolesti, a to nam je najbitnija odrednica za određivanje vrste terapije. Nadalje, detaljno prolazimo kroz sve odrednice terapije te dajemo sve upute kako se koji pripravak primjenjuje na kožu i koliko dugo. Lokalna terapija u obliku emolijensa (mlijeka, kreme za dermatitis i masti), adekvatne njege kože, kortikosteroid u obliku kreme ili masti, vlažni povoji, uljne kupke te potrebnih količina detaljno su objašnjeni na pregledu.

Na pregledu utvrđujemo eventualnu potrebu za alergološkim testiranjem i utvrđivanjem u kojem stupnju alergija utječe na pogoršanje atopijskog dermatitisa. Većina bolesnika ima udruženu alergiju, no to ne treba biti slučaj kod svih pacijenata.

Pravilno odabrana njega kože je jedna od najbitnijih odrednica koje se detaljno diskutiraju te se preporuka za primjenu određenih pripravka individualno prilagođava svakom pojedinom bolesniku.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider