×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Važnost noktiju i kose

Nokti i kosa zapravo su kožni adneksi, odnosno strukture koje su pridružene koži te koje se na kožu nadovezuju. Njihova glavna uloga jest mehanička zaštita kože te oni predstavljaju specifično područje u sklopu dermatologije.

Upravo su nokti i kosa, odnosno stanje vlasišta i noktiju, među glavnim pokazateljima općeg zdravstvenog stanja pojedinca te su pregled noktiju pregled vlasišta glave sastavni dijelovi dermatološkog pregleda.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Pokazatelji bolesti tjemena glave

Opadanje/prorjeđenje ili pak kompletni nedostatak kose mogu biti dijelom specifičnih dermatoloških oboljenja i bolesti vlasišta glave. Među njima možemo razlikovati brojne uzroke alopecija (gubitak kose), kao i razlikovati ožiljne i neožiljne alopecije.

Pokazatelji bolesti noktiju na nogama ili rukama

Promjene na noktima, odnosno bolesti noktiju mogu se očitovati kao promjene boje (žuti nokti), zadebljanje, promjena zakrivljenosti i oblika, psorijaza nokta i sl. Ovakve pak promjene mogu ukazivati na neke sistemske bolesti, primjerice bolesti unutrašnjih organa kao što su bolesti jetre i bubrega, srčane ili plućne poremećaje, anemiju, dijabetes, itd.

Najčešći razlog dolaska liječniku na pregled noktiju je promjena boje, oblika i/ili debljine nokta, upala i oticanje kože oko nokta, krvarenje i bolnost. Pojava nove pigmentne pruge koja se pruža cijelom duljinom nokta također predstavlja razlog za odlazak dermatologu koji je educiran u dermoskopiji nokta.

U našoj ordinaciji možete obaviti klinički i dermoskopski pregled noktiju, a ukoliko bude potrebna daljnja obrada nokta dobit ćete detaljne upute gdje se navedeno savjetuje učiniti.

Kako nam dermoskopski pregled noktiju može biti od koristi?

Prilikom pregleda noktiju, koristimo „suhu“ i „vlažnu“ dermoskopiju pomoću koje možemo analizirati keratinizirajuće, površne strukture ili pak dublje, većinom pigmentirane strukture.

Dermoskopija nokta se pokazala izuzetno bitnom i nezamjenjivom u razlikovanju melanonihije nokta i ranog melanoma nokta, što je od iznimne važnosti za preživljenje.

O dermoskopiji vlasišta više pročitajte našoj web stranici Trihoskopija.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider