×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Što je kontaktni dermatitis na rukama?

Kontaktni dermatitis na rukama može se očitovati u dva oblika: kontaktni alergijski dermatitis i kontaktni iritativni dermatitis.

Riječ dermatitis odnosi se na upalu kože i očituje se crvenilom, svrbežom, a koža postaje iziritirana i osjetljiva. Dermatitis se može očitovati stvaranjem mjehurića koji svrbe (vezikule) te grube i crvena kože (ekcema) koja se ljuska i puca.

Iritativni kontaktni dermatitis nastaje oštećenjem kožne barijere te nerijetko nastaje prekomjernim izlaganjem vodi, raznim sredstvima za čišćenje, dezinfekciju ili kemikalijama.

Alergijski kontaktni dermatitis je u svojoj osnovi kontaktna alergija na određene tvari kojima bivamo izloženi iz okoliša.

Kontaktni dermatitis - liječenje i dijagnosticiranje

Kako bismo utvrdili radi li se o iritativnom ili alergijskom obliku dermatitisa, potrebno je obaviti detaljan dermatološki pregled i na temelju anamnestičkih podataka o prirodi izlaganja ruku iritansima/alergenima odlučujemo ima li potrebe za alergološkim testiranjem odnosno za epikutanim testom.

Alergološko testiranje nije potrebno učiniti u svim slučajevima dermatitisa te se odluka donosi na temelju pomne analize stanja kože i podataka o individualnoj i profesionalnoj izloženosti.

Profesionalna izloženost, odnosno profesionalni kontaktni dermatitis je dijagnoza koja se postavlja kada se zaključi da je kontaktni dermatitis povezan s profesionalnom izloženosti iritansu/alergenu.

Na temelju svih dobivenih podataka, u Poliklinici dr. Tončić individualizirano pristupamo pojedinom pacijentu, a zatim stvaramo plan i program liječenja, dajemo detaljne upute za njegu kože i preporučujemo daljnju dijagnostičku obradu.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider