×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Alopecija i pregled vlasišta (trihoskopija)

Alopecijom se nazivaju svi poremećaji vlasišta koji rezultiraju gubitkom kose, što je vrlo čest poremećaj. Alopecije u užem smislu dijelimo na ožiljne i neožiljne alopecije. Neožiljne alopecije puno su češće i predstavljaju terapijski manje zahtjevan oblik ovog oboljenja.

Dijagnosticiranje alopecija i opadanja kose uključuje brojne dijagnostičke pretrage koje uključuju klasične biokemijske laboratorijske i hormonalne pretrage, trihoskopiju vlasišta, gensku analizu te ponekad i biopsiju vlasišta, gdje uzimamo uzorak kože vlasišta u lokalnoj anesteziji kako bismo učinili patohistološku analizu.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 74 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

Dijagnostika i terapija

Terapija alopecija je kompleksna, zahtijeva strpljenje i veliku suradljivost liječnika i bolesnika. Među najčešće bolesti vlasišta ubrajamo androgenu alopeciju koja se javlja kod oba spola, a nastaje zbog povišenih razina androgena koji dovode do prelaska dlaka iz aktivne (anagene) faze rasta u fazu mirovanja (telogenu fazu).

Sljedeća najčešća dijagnoza je telogeni efluvij, stanje kod kojeg se pojačano ispadanja dlaka javlja nakon nastupa stresnih razdoblja za organizam, bilo emotivnog stresa ili teže bolesti.

Danas u epidemiji COVID-19 simptomi pojačanog gubitka kose se javljaju najčešće 2-3 mjeseca nakon preboljele infekcije. Osobitu dijagnostičku vrijednost danas kod bolesti vlasišta ima dermoskopski pregled vlasišta koji nazivamo trihoskopija. Osim što daje uvid u morfologiju dlake i samog vlasišta, trihoskopija omogućuje praćenje uspjeha terapije, kao i objektivni uvid u pojavu porasta novih folikula dlake, te uvid u gustoću dlaka na vlasištu.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider