×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

ESTETSKA KIRURGIJA UŠIJU - OPERACIJA KLEMPAVIH UŠIJU

Jedan od učestalih estetskih nedostataka, koji je dosta uočljiv i stoga često opterećuje mlade ljude i djecu je problem odstojećih uški. Pa iako ta deformacija ne predstavlja smetnju za razvoj sluha, svakako može negativno utjecati na zadovoljstvo vlastitim izgledom.

Estetska kirurgija nam nudi jednostavno i bezbolno rješenje, a to je korekcija ušiju ili estetska korekcija klempavih ušiju. Operativna korekcija ušiju ili otoplastika operativni je zahvat kojim se rješava estetski problem deformacije uške, odnosno vanjskog dijela uha.

Te se deformacije najčešće očituju kao nepravilan oblik hrskavice ili nepravilan položaj i veličina ušnih školjki. Jedna od najčešćih deformacija su odstojeće uške ili takozvane “klempave uši”.

Estetski zahvat poznat kao operacija klempavih ušiju uglavnom se izvodi u dječjoj dobi, ali se obavlja i kod odraslih pacijenata. Cilj korekcije klempavih ušiju u pravilu je smanjiti odstojanje između ušiju i glave, s ciljem normalizacije izgleda ušiju i postizanje skladnijeg izgleda.

Odstojeće uši su isključivo estetski problem pa ne predstavljaju smetnju za razvoj sluha, ali mogu predstavljati prepreku razvitku samopouzdanju, pogotovo kod mlađe djece koja zbog svog izgleda mogu biti izložena izrugivanju vršnjaka.

Stoga ne čudi da se ovom operativnom zahvatu uglavnom podvrgavaju djeca prije polaska u osnovnu školu ili pak u nižim razredima osnovne škole. Zahvat traje oko sat do sat i pol, a izvodi se u lokalnoj anesteziji. Oporavak od zahvata traje otprilike oko tjedan dana. Korekcija ušiju izuzetno je učinkovit zahvat, a rezultati su trajni.

Odstojeće uši su isključivo estetski problem pa ne predstavljaju smetnju za razvoj sluha, ali mogu predstavljati prepreku razvitku samopouzdanju, pogotovo kod mlađe djece koja zbog svog izgleda mogu biti izložena izrugivanju vršnjaka. Stoga ne čudi da se ovom operativnom zahvatu uglavnom podvrgavaju djeca prije polaska u osnovnu školu ili pak u nižim razredima osnovne škole. Zahvat traje oko sat do sat i pol, a izvodi se u lokalnoj anesteziji. Oporavak od zahvata traje otprilike oko tjedan dana. Korekcija ušiju izuzetno je učinkovit zahvat, a rezultati su trajni.

INFORMACIJA

KIRURŠKE METODE OPERACIJE UŠIJU BEZ VIDLJIVIH OŽILJAKA: NAŠE 30-GODIŠNJE ISKUSTVO

Više od 30 godina uspješno izvodimo korekcije različitih deformacija ušiju kao i rekonstruktivne zahvate na ušima. Postoji nekoliko kirurških tehnika, a izbor tehnike ovisi o tipu deformacije uške. Kirurški rez izvodimo sa stražnje strane uha.

Tijekom zahvata krojimo kožu i vršimo prepariranje hrskavice uha kako bismo kreirali novu formu uški. Budući da se kirurški rez nalazi iza uha, šav i ožiljci nisu vidljivi, a uške su učvršćene u željenom položaju i poprimaju elegantniji oblik.

ESTETSKA KIRURGIJA UŠIJU - korekcija uški-otoplastika: prije i poslije zahvata

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 91 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

ŠTO JE OTOPLASTIKA (OPERACIJA KLEMPAVIH UŠIJU)?

Otoplastika je estetska korekcija uški, točnije operacija klempavih ušiju, kojom se teži postići skladniji oblik ušiju, najčešće priljubljivanjem ušnih školjki glavi, a nerijetko i preoblikovanjem ušne školjke i ušne resice. Korekcija ušiju spada pod esteteske zahvate manjeg opsega, a sama operacija je potpuno bezbolna, kratkotrajna i iznimno učinkovita.

Među najčešćim deformacijama koje se korigiraju estetskom kirurgijom je deformacija odstojećih ušiju. Odstojeće uši mogu uzrokovati komplekse od ranog djetinjstva pa se zahvat najčešće izvodi u dječjoj dobi, dominantno kod predškolske djece. Operacija klempavih ušiju iznimno je efikasan zahvat, a rezultati su vidljivi odmah i traju doživotno.

Zahvat otoplastike se izvodi i kod odraslih osoba koji se žele riješiti ovog estetskog nedostatka. Zahvat je za pacijenta bezbolan, traje 60 – 90 minuta, a nakon zahvata pacijent se isti dan otpušta na kućnu njegu.
Operacija klempavih ušiju za pacijenta je iznimno lako podnošljiva operacija koja, osim izvrsnih rezultata, ne ostavlja nikakve posljedice na organizam.

KOREKCIJA I REKONSTRUKCIJA UŠIJU

Deformacije ušiju mogu biti urođene ili stečene i mogu se očitovati u nepravilnom obliku ili položaju uški, a mogu u većoj ili manjoj mjeri biti prisutne na jednom ili na oba uha.

Formiranje i razvoj ušne školjke završavaju do 4. godine života, nakon čega se potencijalne deformacije mogu ispraviti jedino kirurški. Estetska korekcija ušiju se izvodi modeliranjem hrskavice uha kirurškim putem. Odstojeće uške su isključivo estetski problem, pa iako korekcija ušiju spada u kirurške zahvate manjeg opsega, radi se o operaciji koja od estetskog kirurga iziskuje vrhunsku naobrazbu, dugogodišnje iskustvo i smisao za estetiku.

U slučaju težih deformiteta ušnih školjki, izvodimo još složenije rekonstruktivne zahvate čiji je cilj također što prirodniji oblik i položaj uške.

OPERACIJA UŠI KOD DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

Roditelji su često pitaju u kojoj je dječjoj dobi najbolje obaviti korekciju ušiju- otoplastiku. U okviru struke je općeprihvaćen stav kako je najbolje otoplastiku obaviti neposredno prije polaska djeteta u školu, radi njegovog nesmetanog psihosocijalnog razvoja, pogotovo ako mu klempave uši smetaju i narušavaju mu samopouzdanje.
S obzirom na to da formiranje ušne školjke završava zaključno s 4. godinom života, preporuča se obaviti estetsku korekciju ušiju u predškolskoj dobi, prije polaska u školu.

PREDNOST OPERACIJE UŠIJU U PREDŠKOLSKOJ DOBI

Kod djece do 12-te godine života zahvat se izvodi u općoj anesteziji, dok se kod starije djece ovaj zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji.

 • do 6. godine života je deformitet uške u potpunosti je razvijen i uška je dovoljno velika za zahvat
 • dječji organizam se brzo i lako oporavlja od operativnog zahvata te brzo cijeli
 • dijete dolazi u novu sredinu bez uočljive anomalije – bez osnove za razvoj kompleksa

TIJEK ZAHVATA

Korekcija ušiju zahvat je kojim se, najčešće modeliranjem hrskavice, smanjuje odstojanje između uha i glave. “Klempave” uši po definiciji su one kod kojih je kut između mastoidne kosti i stražnje plohe uške veći od 30 stupnjeva do čega dolazi zbog slabije razvijenog antehelixa (nabor ušne hrskavice) ili predimenzionirane hrskavice kavuma ušne školjke.

Korekcija odstojećih ušiju je kirurški zahvat manjeg opsega koji pacijent lako podnosi i u potpunosti je bezbolan. Tijekom preoperativne pripreme, vršimo detaljnu analizu uški te u dogovoru s pacijentom planiramo zahvat.

Korekcija ušiju ili otoplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji kod odraslih pacijenata, a kod manje djece u općoj anesteziji. Sama operacija traje od 60 do 90 minuta.

Operacija započinje rezom iza uške, na naboru između uha i glave, a operacija se izvodi modeliranjem hrskavice uha, po potrebi se uklanja višak tkiva, a čitava se uška pozicionira u prirodan položaj.
Kao i kod drugih operativnih zahvata i kod korekcije ušiju su moguće komplikacije poput krvarenja, stvaranja hematoma i nastanka upale. Kako bi se sve te moguće komplikacije i rizici izbjegli potrebno je pridržavati se uputa o postoperativnom tijeku te poduzeti potrebne mjere opreza.

INFORMACIJA

OPORAVAK

Primaran oporavak od zahvata korekcije odstojećih uški u prosjeku traje od tjedan do deset dana. Tijekom tog perioda odvija se proces cijeljenja reza te okolnih tretiranih tkiva, a u tu svrhu, osim zavoja, nosi se elastična traka koja uši drži fiksirane u povoljnom položaju (uz glavu).

Rezovi se nakon operativnog zahvata zatvaraju šavima koji se uklanjanju tjedan dana nakon zahvata. Za razliku od ovih šavi postoje i takvi koje nakon zahvata nije potrebno vaditi, kao primjerice kod operacije nosa.
Ožiljak se nalazi iza uške, ali nije uočljiv te s vremenom gotovo u potpunosti izblijedi.

U našoj poliklinici pacijent boravi nekoliko sati. Preoperativna priprema traje oko jedan sat. Sam zahvat traje oko sat i pol. Ostatak vremena pacijent se odmara poslije operacije ušiju.

Važno je zadržati pacijenta na promatranju kako bi se prevenirale ili pravovremeno sanirale moguće komplikacije. Po završenom postupku, pacijenta upućujemo na kućnu njegu na području Zagreba.

OTOPLASTIKA

PRIJE/POSLIJE

Najčešća pitanja i odgovori

Cijena operacije ušiju se određuje na pregledu i konzultacijama s našim estetskim kirurzima. Važno je napomenuti da cijena operacije ušiju u našoj poliklinici uključuje anesteziju i sve postoperativne kontrole, a može varirati ovisno o složenosti slučaja. Cijena standardne korekcije odstojećih ušiju je uvijek manja od cijene rekonstruktivnog zahvata na ušima.

Na cijenu otoplastike može utjecati više faktora:

 • Dob pacijenta: odrasla osoba ili dijete
 • Vrsta anestezije: lokalna ili opća anestezija
 • Korekcija deformacije jednog ili oba uha
 • Vrsta estetske korekcije uha –standardna korekcija uški ili složeniji rekonstruktivni zahvat
 • Odabir kirurške metode operacije uški – otoplastika krojen prema vašim potrebama

Kako bismo procijenili jeste li dobar kandidat za operaciju ušiju - otoplastika, potrebno je doći na pregled i konzultacije. Nakon što pažljivo saslušamo Vaše želje, prema Vašem individualnom slučaju razmatramo mogućnosti koje nam nudi estetska kirurgija.

Tijekom pregleda također definiramo i najbolju metodu za postizanje željenog rezultata i provodimo pacijenta kroz tijek zahvata.

Ukoliko niste iz Zagreba, uz kratak opis Vašeg problema slobodno nam pošaljite i fotografije Vašeg lica za stručnu analizu. Naši će kirurzi pažljivo proučiti Vaše slike te ćete u najkraćem roku putem e-maila dobiti rezultate naše analize, plan zahvata, očekivane rezultate te informativni predračun koji uključuje i sve troškove vezane uz zahvat.

Optimalan kandidat za operaciju ušiju u Poliklinici dr. Tončić su djeca ili odrasle osobe, dobrog općeg zdravlja.

Pošaljite nam e-mail i saznajte cijenu u svega par klikova!

Za operaciju ušiju kod pacijenata starijih od 12 godina primjenjuje se lokalna anestezija, dok se kod male djece koristi opća anestezija. Korekcija ušiju nije opsežan zahvat u kirurškom smislu, ali od estetskog kirurga iziskuje izniman smisao za estetiku i dugogodišnje iskustvo na području otoplastike.
Korekcija uški jedan je od najčešće izvođenih zahvata u našoj poliklinici jer je, osim iznimne učinkovitosti u postizanju vrhunskih rezultata, operacija iznimno neinvazivna za pacijenta, pogotovo s obzirom na to da se izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji od koje se tijelo lakše i brže oporavlja.

Postoperativni oporavak poslije operacije ušiju je individualan i obično traje oko tjedan dana. Zavoj oko glave nosi se 7 dana, nakon čega se odstranjuju šavi, a već desetak dana po operaciji pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.

Prvih 1 - 2 mjeseca nakon operacija ušiju valja poduzeti neke mjere opreza; primjerice izbjegavati sportove i sve aktivnosti, koje bi mogle dovesti do povrede ušiju.

Nakon zahvata operacije ušiju u Zagrebu je potrebno ostati najmanje jedan dan, uz napomenu da svakako preporučujemo kontrolu sedmi dan poslije operacije, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šave te oporavak pacijenta ispratiti u cijelosti.

Operacija ne podrazumijeva nikakove posebne rizike, ali svakako je potrebno pratiti oporavak pacijenta.

Kako biste saznali može li se i u Vašem slučaju obaviti korekcija uški , slobodno nam se obratite i pošaljite fotografije lica slikanog sprijeda i straga putem našeg kontaktnog obrasca, ili dođite na pregled u našu polikliniku kako bismo ustanovili je li operacija ušiju zahvat za vas.

Tijekom preoperativnog pregleda i konzultacija pažljivo ćemo saslušati Vaše želje i temeljem stručne procjene objasniti što se u Vašem slučaju može postići odabirom najpogodnije kirurške metode za zahvat korekcija uški- otoplastika u Vašem slučaju.

Iako je za iskusan kirurški tim pod vodstvom Dr. Tončića korekcija odstojećih ušiju rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtijeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta. Korekcija ušiju jedan je od najizvođenijih zahvata u našoj poliklinici.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Mnogo sam istraživala, ali sam se na kraju odlučila operirati u Hrvatskoj, a ne u Engleskoj, ne samo zbog cijene već i zbog kvalitete kirurga. Pretražila sam pojam “Najbolji kirurzi u Europi” i pojavilo se ime dr. Tončića. Istražila sam njihovu stranicu, odvagnula pozitivne i negativne strane i shvatila da je postoperativna njega i cjelokupna briga za pacijenta na puno višoj razini nego što je u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čitav proces prošao je glatko i bezbolno, a čitavo osoblje bilo je od velike pomoći. Preporučujem!

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider