×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

ŠTO JE KUBITALNI KANAL?

U sklopu Poliklinike dr. Tončić, osim estetskih zahvata, obavljaju se i razni funkcionalni zahvati poput operacija karpalnog i kubitalnog kanala.

Sindrom kubitalnog i sindrom karpalnog kanala često se nazivaju “bolestima računala ili mobitela”, a javljaju se primarno zbog pretjeranog savijanja šake i lakta te njihovog postavljanja u neprirodan položaj. Iako sindrom karpalnog i kubitalnog kanala imaju slične simptome poput pojavljivanja trnaca u palcu, kažiprstu i srednjem prstu, žarenjem ili smanjenim osjetu u prva tri prsta šake, a zatim i pojavom boli u korijenu šake, radi se o pritisku na dva različita živca u tom području.

Kod sindroma kubitalnog kanala dolazi do pritiska na ulnarni živac u području lakta, a nepravovremenim liječenjem može doći do propadanja živca, trajnog gubitka osjeta i nestajanja mišića šake.

Pritiskom na medijalni živac unutar koštano-ligamentnog tunela u šaci dolazi do nepopravljivog oštećenja živca koji uzrokuje trajni gubitak osjeta i nestanak mišića palca.

Dijagnoza sindroma kubitalnog i karpalnog kanala potvrđuje se EMNG pretragom, a oba sindroma mogu se pravovremeno riješiti operacijama ruke ili šake koje u sklopu Poliklinike dr. Tončić obavlja prof. dr. sc. Josip Unušić.

LIJEČENJE

Sindrom kubitalnog kanala se može liječiti na više načina koji uključuju promjenu aktivnosti, imobilizaciju, protuupalne lijekove, injekciju steroida u područje pritiska na živac te kirurško liječenje.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 78 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

KIRURŠKO LIJEČENJE

U okviru naše poliklinike ovaj zahvat izvodi iskusan kirurški tim, a sama operacija se sastoji u presjecanju struktura u području lakta, koje mogu biti uzrok pritiska na živac. Operacija se izvodi u općoj anesteziji ili u blok anesteziji (bolesnik je budan za vrijeme operacije, a umrtvljuje se cijela ruka) te je za pacijenta bezbolna. Nakon oslobadjanja živca, on se u slučaju blagog pritiska ostavlja na istom mjestu, dok se kod jačeg pritiska živac premješta na prednju stranu lakta, ispod kože ili unutar mišića. Nakon operacije u ranu se postavlja dren koji se ostavlja 2 do 3 dana.

OPORAVAK

Konačni rezultat operacije, osim o tijeku same operacije, iskustvu kirurga i njegovog tima, ovisi u velikoj mjeri i o savjesnom i temeljitom postoperativnom praćenju i njezi.

Iz navedenih razloga u okviru naše poliklinike inzistiramo na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu s pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.

Bolesnik uobičajeno ide kući isti dan nakon operacije uz preporuku mirovanja s rukom na povišenom položaju. Dren se obično uklanja drugi ili treći postoperacijski dan, a konci se skidaju nakon dva tjedna. Tjedan dana nakon operacije bolesnici su obično sposobni voziti automobil, a povratak na posao uvelike ovisi o vrsti posla.

PROGNOZA

Bolju prognozu za oporavak imaju bolesnici kod kojih prije operacije nije došlo do trajnog gubitka osjeta te slabljenja mišića šake. Kod ovih se bolesnika može očekivati potpuni oporavak funkcije živca. Kod bolesnika s trajnim gubitkom osjeta i slabljenjem mišića šake ovi simptomi mogu biti trajno prisutni unatoč operaciji.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider