Korekcija nosnica

KOREKCIJA ŠIROKIH NOSNICA

  • Smeta Vas nosni vršak?

  • Smatrate li da Vam je nos preširok?

  • Htjeli biste smanjiti nosnice? 

  • Želite manji nos?

Ukoliko je odgovor na većinu navedenih pitanja „da“, možda ste dobar kandidat za korekciju nosnica, odnosno smanjenje alarne baze nose.

Primjer rezultata korekcije nosnica – prije i poslije

U sklopu rinoplastike ili septorinoplastike se može izvesti korekcija širokih nosnica. Ovaj zahvat često se naziva i korekcija baze nosa, a indiciran je kada su nosnice u proporciji puno šire u odnosu na ostale detalje na nosu. Tijekom zahvata kirurg radi inciziju uz rub nosnica, uklanja višak mekog tkiva i kože te postavlja nosnicu u novu poziciju, fiksirajući nosnicu finim šavovima prema principima estetske kirurgije. Uz rub nosnice ostaje tanki ožiljak koji s vremenom blijedi i postaje jedva vidljiv. U sklopu naše poliklinike obavljamo ovaj zahvat prema tzv. Weir metodi, koja je i dalje vodeća tehnika za korekciju širokih nosnica ili široke baze nosa, a omogućuje zadržavanje prirodnog luka alarne hrskavice (nosnice) bez da dolazi do ravnanja hrskavice što dovodi do neprirodnog izgleda nosa.

Grafički prikaz - rez kod korekcije širokih nosnica prema Weir metodi

Postavljanje indikacije za smanjenje nosnica

 • etnički nos (euroazijski ili afroamerički)

 • široke nosnice

 • velik nosni vršak

 • širok ili velik nos

KOREKCIJA RETRAHIRANIH ALARNIH HRSKAVICA

Komu je namijenjen ovaj zahvat?

U nekim slučajevima se susrećemo s problemom retrahiranih alarnih hrskavica, odnosno previsokog ruba nosnice u odnosu na bazu nosa, što dovodi do neestetskog izgleda nosnica u pogledu sprijeda i iz profila. Razlog ove deformacije može biti genetske prirode, ali češće do nje dolazi pretjeranom korekcijom alarnih hrskavica u sklopu (prethodne) rinoplastike.

Operativna metoda korekcije nosnica

Doktor Rajko i Dinko Tončić su za ovu indikaciju usavršili posebnu metodu ugrađivanje hrskavice kako bi se spustio rub nosnica. Prilikom zahvata se s prednje strane uške izrezuje hrskavica s kožom. Rez se smješta uz prirodni nabor na ušnoj školjci te se šiva prema principima estetske kirurgije kako bi se izbjegao vidljivi ožiljak. Transplantat (hrskavica s kožom) se potom oblikuje kako bi idealno prionula uz postojeći rub nosnice te ugrađuje kroz unutarnju stranu nosnice, bez vidljivih vanjskih ožiljaka.

Dr. Rajko i dr. Dinko Tončić u operacijskoj sali

Ovim zahvatom se rub nosnice može spustiti za 2-3 mm, a pošto se ugrađuje hrskavični materijal s uha, slične debljine i elasticiteta kao alarna hrskavica, rezultat je vrlo prirodan i trajan.

Grafički prikaz – mjesto uzimanja implantata na ušnoj školjci
Grafički prikaz – ugradnja hrskavičnog materijala u rub nosnice

KOREKCIJA KOLABIRANIH NOSNICA – korekcija kolabirane nosne valvule

Funkcionalni problemi i problemi s disanjem

Ova metoda se ne koristi samo za estetski rezultat, već ima i svoju funkcionalnu pozadinu. U nekim slučajevima je alarna hrskavica oslabljena te se prilikom udisaja zraka kroz nos uvlači i time ometa normalan protok zraka kroz nosnice. U tim slučajevima se ugradnjom hrskavičnog materijala u područje nosne valvule ojačava nosnica i sprječava njeno uvlačenje prilikom udisaja na nos.

 

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin.
Korekcija nosnica