×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

Santa Večerina Volić redovna je profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je iz otorinolaringologije, subspecijalist iz fonijatrije.

Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, magistrirala na Prirodno matematičkom fakultetu iz područja molekularne biologije, doktorirala iz područja laringologije i fonijatrije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Dr. Večerina Volić se usavršavala u području laringologije, fonijatrije i fonokirurgije u eminentnim centrima u svijetu kao dobitnica niza stipendija i nagrada: Karlovo sveučilište u Pragu, Karolinska bolnica u Stokholmu, u SAD-u (Columbia, University of California, Yale University, University of Florida, Harvard University, Mount Sinai Hospital) i medicinskim fakultetima u Japanu.

Također je bila pozvani predavač na mnogim sveučilištima i kongresima, od kojih je najznačajniji boravak u Japanu kao gostujući profesor i istraživač - u trajanju od 1 akademske godine.

Član je mnogih međunarodnih i domaćih udruga, od kojih je neke utemeljila (Hrvatsko društvo audiologa i fonijatara, Hrvatska udruga za glas). Sudjelovala je i uvelike doprinijela u realizaciji subspecijalizacije iz audiologije i fonijatrije. Član je najeminentnije udruge otorinolaringologa svijeta Collegium ORL amicitiae sacrum, Europskog laringološkog društva, Svjetskog glasovnog konzorcija, Internacionalnog društva logopeda i fonijatara, Svjetske udruge fonokirurga, član Austrijskog društva otorinolaringologa. Bila je voditelj niza istraživalačkih projekata, redovni je član Hrvatske medicinske akademije, a sada vodi međunarodni projekt o utjecaju pušenja na vibratorno tkivo glasnica.

Prof.dr.sc. Santa Večerina Volić bila je dugogodišnji pročelnik Centra za fonijatriju Kliničkog bolničkog centra, te prva žena Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Svojim znanstvenim istraživanjima dr. Večerina došla je do značajnih rezultata, koji su prepoznati u međunarodnoj znanosti o glasu. Bitno je pridonijela spoznaji o specifičnoj građi glasnica, na kojoj se temelji moderna dijagnostika, liječenje i kirurgija glasa i glasnica. Razvila je terapijske programe i tehnologije kako sačuvati i regenerirati funkcijski najvažniji dio glasnica: elastični omotač. Također je koristeći spoznaje o elastičnom omotaču glasnica bitno pridonijela ranoj dijagnostici karcinoma glasnica. Baveći se posebno područjem paralize glasnica prva je u Hrvatskoj za liječenje paralitičnog glasa primijenila metodu endoskopske intervencije pomoću Teflona.

Nastavljajući svoj stručni i znanstveni interes, bitno je doprinijela razvitku hrvatske fonijatrije i fonokirurgije, te je afirmirala Fonijatrijski centar KBC-a Zagreb kao prepoznatljiv i u široj međunarodnoj javnosti. Utemeljila je neurolaringologiju i neurofonijatriju te je u hrvatsku laringologiju i fonijatriju uvela nove pojmove i područja: fonotrauma, dječja promuklost, kao i vrlo važnu i dotada neprepoznatu patologiju - degeneracija glasnica i metode liječenja. Tako je prva u Hrvatskoj i široj regiji uvela liječenje najtežih oblika promuklosti Botoksom, hijaluronom i masnim tkivom. Slijedom toga – nagrađena je prestižnom američkom nagradom za doprinos znanosti o glasu: Pacific Voice Foundation Award.

Publicirala je velik broj radova u međunarodnim i domaćim časopisima, koautor je znanstvenih i stručnih knjiga, autor je E knjige o fonijatriji i organizator međunarodnih simpozija. Sudjelovala je u utemeljenju CEMA - Centra za ekspertnu medicinu gdje sada nastavlja svoju djelatnost, posebice u smislu razvoja Centra za glas, koji osim što pruža ekspertnu dijagnostiku bolesti glasa i glasnica, koristi i druge stručne timove u Centru ekspertne medicine, jer je bolestan glas često i dio bolesti drugih dijelova ljudskog organizma.
Svoju fonokiruršku djelatnost ostvaruje u Poliklinici za estetsku kirurgiju dr. Tončić, gdje se uspješno primjenjuju metode estetske kirurgije za regeneraciju glasnica.

Utemeljila je Hrvatsku udrugu za glas (Croatian Voice Foundation) čime se Hrvatska pridružuje sličnim renomiranim udrugama u svijetu, što otvara mogućnost zajedničkog rada svih glasovnih profesionalaca i glasovnih stručnjaka koji se bave zdravim i bolesnim glasom. Uz to, omogućen je i zajednički rad na zahtjevnom cilju čuvanja, poboljšanja i učinkovitog liječenja glasa te fonokirurgiji.

VRH
Ostavite poruku
close slider
Postavke kolačića