×

Izaberite jezik:

EN | IT | DE | SI

ŠTO JE SINDROM KARPALNOG KANALA?

U sklopu Poliklinike dr. Tončić, osim estetskih zahvata, obavljaju se i razni funkcionalni zahvati poput operacija karpalnog i kubitalnog kanala.

Sindrom kubitalnog i sindrom karpalnog tunela često se nazivaju “bolestima računala ili mobitela”, a javljaju se primarno zbog pretjeranog savijanja šake i lakta te njihovog postavljanja u neprirodan položaj. Iako sindrom karpalnog kanala i kubitalnog kanala imaju slične simptome poput pojavljivanja trnaca u palcu, kažiprstu i srednjem prstu, žarenjem ili smanjenim osjetu u prva tri prsta šake, a zatim i pojavom boli u korijenu šake, radi se o pritisku na dva različita živca u tom području.

Kod sindroma kubitalnog kanala dolazi do pritiska na ulnarni živac u području lakta, a nepravovremenim liječenjem može doći do propadanja živca, trajnog gubitka osjeta i nestajanja mišića šake.

Pritiskom na medijalni živac unutar koštano-ligamentnog tunela u šaci dolazi do nepopravljivog oštećenja živca koji uzrokuje trajni gubitak osjeta i nestanak mišića palca.

Dijagnoza sindroma kubitalnog i karpalnog kanala potvrđuje se EMNG pretragom, a oba sindroma mogu se pravovremeno riješiti operacijama ruke ili šake koje u sklopu Poliklinike dr. Tončić obavlja prof. dr. sc. Josip Unušić.

Sindrom karpalnog tunela manifestira se trncima u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i polovici prstenjaka, bolovima koji su naročito izraženi noću, osjećajem nespretnosti te postupnim gubitkom mišića u području baze palca.

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na medijalni živac unutar koštano- ligamentarnog tunela na šaci. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do nepopravljivog oštećenja živca koje uzrokuje trajni gubitak osjeta i nestanak mišića palca.

LIJEČENJE

Sindrom karpalnog tunela može se liječiti na više načina, a uključuje promjenu aktivnosti, imobilizaciju, protuupalne lijekove, injekcije steroida te operaciju. Kirurško liječenje se preporuča kod dugotrajnih tegoba, ukoliko drugi načini liječenja ne dovode do poboljšanja te ukoliko se primjećuje gubljenje osjeta ili mišićne mase na palcu.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 78 korisničkih recenzija
Poliklinika dr. Tončić
4.9-stars_Poliklinika_toncic

KIRURŠKO LIJEČENJE

U okviru naše poliklinike ovaj zahvat izvodi iskusan kirurški tim. Operacija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji te je za pacijenta bezbolna, a sastoji se od presjecanja ligamenta, koji čini krov tunela kroz koji prolazi živac. Time se smanjuje pritisak na živac i omogućava njegov oporavak. Operacija obično traje 30-45 minuta te se nakon kraćeg oporavka u poliklinici bolesnik upućuje na kućnu njegu na području Zagreba.

OPORAVAK NAKON OPERACIJE KARPALNOG KANALA

Konačni rezultat operacije, osim o tijeku same operacije, iskustvu kirurga i njegovog tima, ovisi u velikoj mjeri i o savjesnom i temeljitom postoperativnom praćenju i njezi. Iz navedenih razloga u okviru naše poliklinike inzistiramo na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu s pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.

Nakon operacije ruka je zamotana u lagane zavoje koji omogućavaju pokrete prstiju i laganu upotrebu ruke, a šavovi se uklanjaju nakon 2 tjedna. Noćni bolovi u pravilu nestaju kroz nekoliko dana, no trnjenje prstiju često zaostane i neko vrijeme nakon operacije, ovisno o stupnju pritiska na živac i trajanju simptoma prije operacije.

Nakon 2 tjedna u pravilu se smije voziti auto i obavljati lakše poslove, no mnogi bolesnici zamjećuju slabost šake i blažu nelagodu i do 12 tjedana nakon operacije. U ovom periodu bi valjalo izbjegavati teže fizičke poslove. Ožiljak na dlanu je obično nešto tvrđi i osjetljiviji do 6-8 tjedana nakon operacije. Ovo vrijeme se može skratiti masiranjem ožiljaka hidratantnom kremom.

PROGNOZA

Bolju prognozu za oporavak imaju bolesnici kod kojih prije operacije nije došlo do trajnog oštećenja. Oni, koji prije operacije imaju veći stupanj oštećenja živca te stalni gubitak osjeta i nestanak mišića palca, vjerojatno nikada neće povratiti punu funkciju živca. Oporavak može biti vrlo polagan (6-12 mjeseci) te kako živac ponovno raste, osjećaj u prstima može biti jedno vrijeme neprijatan.

PRIMJER ZA ZAHVATE NA LICU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA GRUDIMA:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA TRBUHU:

PRIMJER ZA ZAHVATE NA NOGAMA:

Zahvati koji zahtjevaju dodatne fotografije poput:

 • korekcija nosnica (alaroplastika) – fotografija lica odozdo, kako bi se vidjele nosnice i vršak
 • korekcija odstojećih uški (otoplastika) – fotografija glave straga sa svezanom kosom, kako bi se vidjele uške
 • korekcija nadlaktica (brahioplastika) – fotografija gornjeg dijela tijela s rukama podignutim i savijenim u laktovima
 • korekcija viseće kože na trbuhu (abdominoplastika) – fotografija trbušnog predijela iz profila kada je tijelo u blagom pretklon

Želite saznati više?

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas nazovite ili ispunite formu.

 • Prenesite fotografije ovdje ili
  Accepted file types: jpg, png, gif.
   Maksimalna veličina slike je 8Mb, možete priložiti do 15 slika.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  VRH
  Ostavite poruku
  close slider